Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKHSA) που αποκαλύπτει το Politico και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδος (πιθανότατα αύριο, Πέμπτη).

Στην έρευνα ωστόσο τονίζεται ότι, επειδή η Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από την Δέλτα, τελικά ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε απόλυτο αριθμό ίσως να φτάσει τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ήδη τα νοσοκομεία της Βρετανίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όσο και από πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως τελικά, όταν η Όμικρον θα φτάσει στην κορύφωση της, η κατάσταση να είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι ήταν στην αντίστοιχη περίοδο της μετάλλαξης Δέλτα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Politico που επικαλείται την έρευνα του UKHSA, οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για ισχυρή προστασία από την Όμικρον ενώ η τρίτη, η λεγόμενη και αναμνηστική, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συμπωματικής λοίμωξης και νοσηλείας.

«Παρόλο που τα κρούσματα της Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο από τα κρούσματα της Δέλτα, δεν είναι δυνατό να πούμε εάν αυτό οφείλεται σε εγγενείς διαφορές στη λοιμογόνο δύναμη ή αν αυτό οφείλεται σε υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού τον Νοέμβριο σε σύγκριση με νωρίτερα αυτή τη χρονιά», σημείωσε ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Πολ Χάντερ. 

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και αύριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις