Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Η Όμικρον θα κυριαρχήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είμαστε στη φάση της μετάβασης στην Όμικρον» είπε σχολιάζοντας το ρεκόρ κρουσμάτων χτες ο κ. Γεροτζιάφας, αλλά όπως τόνισε είναι επιτακτικό «να φύγουμε από τα κρούσματα και να πάμε στα “σκληρά” νούμερα, τις νοσηλείες σε απλούς θαλάμους και σε ΜΕΘ … Στη Γαλλία σήμερα, με 90% εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες άνω των 12 ετών, ο δείκτης πίεσης στα νοσοκομεία είναι στο 59% για τις ΜΕΘ. Πριν από 10 ημέρες, είχαμε 25%. Άρα, η αύξηση των κρουσμάτων συνοδεύεται και με νόσηση και με βαριά νόσηση. Αυτός είναι ο λόγος του μεγάλου πανικού. Πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας … και αναμένουμε μεγαλύτερη πίεση, είμαστε ήδη σε επιφυλακή. Έχουν ανακληθεί οι άδειες».

«Είναι λάθος το μήνυμα εφησυχασμού που περνάει στην Ελλάδα, δεν αντιστοιχεί στην επιστημονική πραγματικότητα. Το αν είναι ηπιότερη ή όχι η Όμικρον είναι επιστημονική συζήτηση, θα το καταλάβουμε σε λίγες εβδομάδες. Πρακτικά δεν έχει σημασία, γιατί δεν είναι ηπιότερη από το στέλεχος της Γουχάν (σ.τ.σ. το αρχικό στέλεχος του Sars-CoV-2) που σας θυμίζω την καταστροφή που έκανε», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Οι επιστήμονες και στην Ελλάδα και όσοι παρεμβαίνουν από το εξωτερικό, έχουμε κάνει ένα πολύ σαφές πρόγραμμα διαχείρισης της πανδημίας, σε τρεις άξονες», είπε σε άλλο σημείο ο ίδιος:

  • πρόβλεψη καθολικού μαζικού εμβολιασμού και μέτρα αποστασιοποίησης
  • επιδημιολογική επιτήρηση και ανίχνευση ανθρώπων που έχουν κίνδυνο να πάθουν covid-19 αν κολλήσουν
  • γρήγορη αντιμετώπιση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και νοσοκομείου

«Είναι αυτά που είπα την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα και μίλησα, τον Σεπτέμβριο του 2020. Δυστυχώς, δεν προχώρησαν. Τώρα υπάρχει σαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το δώσαμε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν είναι κτήμα ενός κόμματος, είναι εθνική πολιτική. Πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως, καθ’ ολοκληρία και υποχρεωτικά τώρα», όπως υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε τρεις κρίσιμες παραμέτρους:

Οι πιστοί που θα πάνε στις εκκλησίες και δεν είναι εμβολιασμένοι, να αποφύγουν την Θεία Κοινωνία και το φίλημα της εικόνας, είναι ηλικιωμένοι, θα κολλήσουν και θα έχουν προβλήματα
όταν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, να πηγαίνει στον γιατρό του να τον παρακολουθήσει, κυρίως αν είναι άνω των 40 ετών
τα νέα παιδιά να μην βγουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω, να μην πάνε στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης.

«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση»

Ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι «για να διαχειριστεί κανείς αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα. Είτε με lockdown, που από μόνο του δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Είτε με ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας, οργάνωση Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης. Σκληρά μέτρα, που πρέπει να παρθούν σε εθνική συνεννόηση, γιατί θα έχουν συνέπειες και στη λειτουργία της κοινωνίας και στην οικονομία».

«Ήταν λάθος εκτίμηση» η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακοινώσει μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου, «έχεις ένα δυναμικό φαινόμενο που έχει ξεκινήσει ήδη, ενάμιση μήνα πριν και έχει υποτιμηθεί. Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν. Και δυστυχώς, δεν πρόκειται για πολιτικές Υγείας που μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από ένα κόμμα. Πρέπει να έχεις μαζί σου τον πληθυσμό».

«Το βασικό πρόβλημα είναι ο χαμηλός εμβολιασμός, περιοχές που είναι πολύ χαμηλά εμβολιασμένες, ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τηλεϊατρική, για να ελαττωθούν οι γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες. Να σας το πω πολύ απλά, στη Γαλλία ένας πολίτης που θα αρρωστήσει με covid-19 “δεν θα πληρώσει φράγκο”. Θα τον δει ο γιατρός του, ακόμη κι αν είναι στην επαρχία. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει έτσι. Αυτός που θα νοσήσει με covid-19 π.χ. στη Βέροια, τη Νιγρίτα, τις Σέρρες, θα πάει στο νοσοκομείο όταν πια δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Και εκεί η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Και αυτός, δυστυχώς, δεν είναι εμβολιασμένος».

Αναφερόμενος στην ανάγκη δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, ο ίδιος περιέγραψε ότι «από τον Ιούνιο, στην Γαλλία έχουμε κυριολεκτικά σε κάθε γωνία, είτε στο Παρίσι είτε στην επαρχία, ένα κιόσκι που κάνει δωρεάν rapid test στον πληθυσμό. Τώρα το έκαναν μόνο για εμβολιασμένους, αλλά είναι 90% εμβολιασμένος ο πληθυσμός».

Στη Γαλλία τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 180.000 «και θα ανεβούν κι άλλο. Πριν από μία εβδομάδα κάναμε συνεδρίαση … πολλοί επιστήμονες, όχι μόνο το think tank. Αναλύσαμε και φτιάξαμε πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης. Τότε, ήταν 30.000». Και στην Ελλάδα «σαφέστατα» θα έχουμε αυτή την ακολουθία. «Χτες φίλος στη Θεσσαλονίκη μου έλεγε ότι στα 40 δείγματα, τα 35 είναι θετικά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πια στην Ελλάδα και αυτό θα μετασχηματιστεί σε νοσήματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις