Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Δεν είναι ώρα για ψευδαισθήσεις αλλά για καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά, τόνισε ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας πρότεινε τον καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά ώστε να καμφθεί γρήγορα το νέο κύμα κορονοϊού και στην Ελλάδα αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της Γαλλίας, όπου μέσα σε 10 ημέρες η πίεση στις ΜΕΘ έφτασε στο 69% από το 25%.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Σχολιάζοντας περαιτέρω την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, για την οποία επισήμανε πως «αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική θα βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο» ενώ πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι τεράστια επανάσταση.

Μάλιστα, με τους εμβολιασμούς το νέο κύμα θα καμφθεί Φλεβάρη – Μάρτη, χαρακτηρίζοντας ως έσχατη λύση το lockdown «εφόσον υπάρχει εθνικός σχεδιασμός επιδημιολογικής επιτήρησης και μέτρων» όπως:

  • η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • η αραίωση των δρομολογίων των ΜΜΜ
  • η αραίωση τμημάτων των σχολείων
  • μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα

«Αν πενηντάρης μεταδώσει τον ιό στη σύζυγό του που είναι σε ανοσοκαταστολή, εκείνη θα πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που ήδη όπως είπε στη Γαλλία ανέβασε την εμβολιαστική κάλυψη στο 90%.

Ωστόσο, το 2022 θα είναι καλύτερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, «θα γίνουν επενδύσεις, είτε λέγεται ανάπτυξη κουλτούρας εμβολιαστικής κάλυψης, είτε δομές και στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης και για τα λύματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις