Στο κατά πόσο η υπνική παράλυση (διαταραχή ύπνου) μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό και συγκεκριμένα στην παραλλαγή του Όμικρον, η οποία «πρωταγωνιστεί» ανά τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, εξετάζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες παρατηρούν μία σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια, η οποία σχετίζεται με τον ύπνο.

Ειδικότερα, Βρετανική μελέτη φέρνει στο φως το εξής φαινόμενο: Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, όμως ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο Covid-19 ή πρόκειται, απλώς για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας.

Ενδεικτικά, ο ειδικός στην υπνοθεραπεία Dr. Kat Lederly επισήμανε ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον κορονοϊό να επηρεάζει τη «ρύθμιση» του εγκεφάλου, η οποία αφορά στον ύπνο.

Η υπνική παράλυση

Eνώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν «συγχρονίζονται» κατά την μετάβαση από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά.

Κάποιοι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Συμβαίνει κατά βάση σε μία από τις εξής δύο περιπτώσεις:

  • Την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου
  • Την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις