Κορονοϊός pcr: Καθημερινά πραγματοποιούνται χιλιάδες τεστ για τον κορονοϊό με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Ένα ερώτημα που πολύ συχνά προκύπτει, είναι γιατί μπορεί ένα PCR να βγει θετικό ενώ τα επαναλαμβανόμενα rapid test που προηγήθηκαν ήταν αρνητικά. Τα rapid tests και τα self tests ουσιαστικά βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, ανιχνεύουν αντιγόνο του κορονοϊού. Συνήθως οι πολίτες πηγαίνουν να κάνουν τεστ PCR όταν έχουν έντονα συμπτώματα ή σοβαρές υποψίες ότι νοσούν με κορονοϊό.

Και πολλές φορές το PCR βγαίνει θετικό ενώ τα rapid ή self τεστ ήταν αρνητικά. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θέλοντας να αναλύσει το φαινόμενο αυτό, προχώρησε σε μια ανάρτηση στα social media, όπου προσπαθεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις.

Παρουσιάζει λοιπόν, ένα περιστατικό νοσούντος, ο οποίος είχε περάσει ασυμπτωματικά τον κορονοϊό τον τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2, ενώ το rapid test έβγαινε αρνητικό.

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπεράσματα:

1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις