Τα επινεφρίδια είναι ένα όργανο το οποίο δεν ακούμε συχνά στο σώμα μας, όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία και λειτουργικότητά του και οι παθήσεις που τα επηρεάζουν έχουν συμπτώματα που εύκολα θα διαγνώσει ένας γιατρός και μπορεί να χρειαστούν άμεση αντιμετώπιση.

Μάλιστα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γιατρός κρίνει ότι οι παθήσεις που επηρεάζουν τα επινεφρίδια απαιτούν την αφαίρεσή τους, τότε ένας εξειδικευμένος γενικός χειρουργός μπορεί να προχωρήσει σε λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή, αντιμετωπίζοντας οριστικά το πρόβλημα και μάλιστα με μία εξαιρετικά δημοφιλή και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι τα επινεφρίδια και ποιες παθήσεις τα επηρεάζουν.

Εργοστάσιο ορμονών

Ουσιαστικά στο σώμα σας υπάρχουν δύο επινεφρίδια, ένα πάνω από κάθε νεφρό και είναι επιφορτισμένα με την πολύ σημαντική διαδικασία να παράγουν τις απαραίτητες ορμόνες που χρησιμοποιεί το σώμα σας για μερικές από τις πιο βασικές του λειτουργίες. Αν μάλιστα δεν παράγουν αρκετές από αυτές τις ορμόνες, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση που ονομάζεται ανεπάρκεια των επινεφριδίων, γνωστή επίσης και ως υποκορτιζολισμός.

Τα επινεφρίδια σας έχουν δύο βασικές λειτουργίες. Η πρώτη είναι να παράγουν αδρεναλίνη, μια ορμόνη που το σώμα σου δημιουργεί σε περιόδους στρες. Αλλά η πιο σημαντική λειτουργία τους είναι η παραγωγή δύο στεροειδών ορμονών, της κορτιζόλης και της αλδοστερόνης.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως η ορμόνη του στρες και αυτό που κάνει είναι να

  • Ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό
  • Ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιμετωπίζει ιούς, βακτήρια και άλλες απειλές
  • Περνάει περισσότερα σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματός σας για να σας δώσει περισσότερη ενέργεια
  • Προσαρμόζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη

Από την άλλη η αλδοστερόνη διατηρεί το νάτριο και το κάλιο στο αίμα σας ισορροπημένα, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης και της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας.

Όταν δεν υπάρχουν αρκετές από αυτές τις ορμόνες, το σώμα σας έχει πρόβλημα με αυτές τις βασικές λειτουργίες. Γι’ αυτό οι παθήσεις που επηρεάζουν τα επινεφρίδια περιλαμβάνουν στα συμπτώματά τους κόπωση, μυϊκή αδυναμία, χαμηλή όρεξη, απώλεια βάρους και πόνο στην κοιλιά, μεταξύ άλλων.

Πότε αφαιρούνται

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα επινεφρίδια μπορεί να εμφανίσουν όγκους και τότε να χρειαστεί αφαίρεσή τους με μία ελάχιστα τραυματική διαδικασία γνωστή ως λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή.

Ουσιαστικά η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή παρέχει στους ασθενείς έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αφαίρεσης στα επινεφρίδια που ο γιατρός κρίνει ότι έχουν σοβαρές παθήσεις ή καρκινικούς όγκους. Υπάρχουν καλοήθεις αλλά και κακοήθεις μορφές όγκων των επινεφριδίων. Πολλοί από τους καλοήθεις όγκους των επινεφριδίων εκκρίνουν ορμόνες όπως κορτιζόλη, αλδοστερόνη, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή αρτηριακή πίεση, έξαψη προσώπου, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών καθώς και άλλα συμπτώματα. Ο καρκίνος των επινεφριδίων, αν και σπάνιος, μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέγεθος, ωστόσο τόσο οι καλοήθεις, όσο και οι κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων μπορούν να αφαιρεθούν με λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή που αναλαμβάνει ένας γενικός χειρουργός με τεράστια επιτυχία.

Μάθετε περισσότερα για τα επινεφρίδια και τις παθήσεις τους, καθώς και για την λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή στην ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Δημήτριου Γιάλβαλη και αν έχετε σύμπτώματα που σας ανησυχούν, κλείστε σήμερα ραντεβού να σας εξετάσει ο γιατρός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις