Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, το μικρόβιο Candida Auris και την ηπατίτιδα στα παιδιά μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως αυτό το καλοκαίρι θα πάμε καλά όσον αφορά τον ιό μια και θα κινούμαστε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι εσωτερικοί χώροι είναι εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα. Η μεταδοτικότητα στους εξωτερικούς χώρους είναι μειωμένη», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Τι είπε για τον μύκητα Candida Auris

Αναφορικά με το μικρόβιο που μολύνει ευάλωτους ασθενείς κατά της ασθενείας τους ανέφερε ότι οι γιατροί το γνωρίζουν πολλά χρόνια.

«Το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το 2008 εντοπίστηκε, με καλλιέργεια, στο αυτί ενός Ιάπωνα. Είναι από πολύ δυνατό στέλεχος, ιδιαίτερα μετά το 2011 σε ΜΕΘ και σε τμήματα του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά αυτό που έχει σημασία είναι «να το προλάβουμε γρήγορα για να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Το στέλεχος αυτό κάνει μεγάλη ζημιά σε ασθενείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες η κ. Παγώνη αποκάλυψε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο όπου εργάζεται είχαν δέκα περιστατικά μόλυνσης, τα οποία όμως πήγαν πολύ καλά.

Τι είπε για την οξεία ηπατίτιδα

Για τον συναγερμό που έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά η κ. Παγώνη είπε ότι αναμένουν περισσότερα στοιχεία από το εξωτερικό.

«Οι γονείς δεν πρέπει να θορυβηθούν, αλλά αν δουν γαστρεντερικές διαταραχές να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους», τονίζοντας ότι δεν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά λόγω μόλυνσης με τον συγκεκριμένο αδενοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε ότι βρεθεί λύση για να γίνονται στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις