Μεταξύ 17.000 και 22.000 κρούσματα κορονοϊού αναμένονται σήμερα σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος μίλησε για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας. Μάλιστα εκτίμησε ότι στην κορύφωσή του το πανδημικό κύμα ενδέχεται να φτάσει 30.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής τόνισε στον ΣΚΑΪ, ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μύτιλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ‘’Όμικρον 2», 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».

Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.

«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.

Αυξάνεται η πίεση στις απλές κλίνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη λόγω καλοκαιριού και αύξησης της κινητικότητας του πληθυσμού, όμως, αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει -όπως είπε- τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (διασωληνωμένοι / θάνατοι).

Και πράγματι, σύμφωνα με τον επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση στη ζήτηση απλών κλινών Covid-19 στα νοσοκομεία βρίσκεται στο 44%, ενώ η αύξηση στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 “είναι ήπια και δεν ξεπερνά το 3%”, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Τη Δευτέρα (27/6) η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και στις ΜΕΘ-Covid 29,24%, κάτι που σημαίνει πως -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχει καμία πίεση στο ΕΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι τέτοιο που δεν θα πιέσει το Σύστημα Υγείας και υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα», σημείωσε από την πλευρά του και ο Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις