Αμίαντος Ελλάδα: Ο αμίαντος είναι σχεδόν η αποκλειστική αιτία του καρκίνου που ονομάζεται μεσοθηλίωμα. Αν και η χρήση του στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οριστικά απαγορευτεί, στον οικιστικό ιστό συνεχίζουν να εντοπίζονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αμιάντου, οι οποίοι χρήζουν απομάκρυνσης.

Από το 1983 έως το 2003 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους 223 άνθρωποι λόγω αμιάντου, ενώ την περίοδο 2004–2015 καταγράφηκαν 455 θάνατοι.

Ποιες περιοχές επλήγησαν

Οι περισσότεροι θάνατοι από αμίαντο στην Ελλάδα καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, συμφωνά με την ΕΡΤ. Ακολουθούν Ήπειρος, Πελοπόννησος, Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη και Θεσσαλία.

Το 77,5% των θανάτων αφορά άνδρες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα.

Ο αμίαντος αυξάνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα 11 φορές. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αμίαντου, 53 φορές.

Περισσότεροι από 90.000 νεκροί τον χρόνο παγκοσμίως

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε αμίαντο στον χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, που σχετίζεται με τον αμίαντο. Ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο, που προκαλείται λόγω της εργασίας, υπολογίζεται ότι προκαλείται από αμίαντο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις