Βασιλακόπoυλος: «Πλέον, είμαστε πιο επιρρεπείς στις ιώσεις από ότι είχαμε συνηθίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Τα εκτεταμένα μέτρα που παίρναμε  (χρήση μασκών, lockdown κλπ) μείωναν τη μεταδοτικότητα των ιώσεων του αναπνευστικού, γιατί στόχος ήταν να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αυτό όμως οδήγησε τα δυο προηγούμενα χρόνια σα να μην έχουμε ανοσία στον πληθυσμό για τους κοινούς ιούς και τη γρίπη, άρα να είμαστε ακόμα πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε» όπως εξήγησε.

Τόνισε επίσης, ότι για την γρίπη υπάρχει λύση και αυτό είναι το εμβόλιο. «Πρέπει να το αγκαλιάσουν οι Έλληνες λίγο παραπάνω. Ο κόσμος δεν έχει πάει όσο έπρεπε να έχει πάει. Την πρώτη χρονιά του κορονοϊού ο κόσμος φοβήθηκε και έκανε 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη, τώρα δεν έχουμε φτάσει καν το 1 εκατ., είμαστε πολύ χαμηλότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, δήλωσε απογοητευμένος καθώς μόλις 6.000 άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά.

«Όποιος έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί και έχουν περάσει τρεις μήνες πρέπει να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Σε άλλα κράτη υπήρξε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων, εμείς είχαμε καλό καιρό, όμως ήδη αυξάνεται το ποσοστό από τα ‘μεταλλαγμένα παιδάκια’ του Όμικρον 5, το (υποπαραλλαγή) BQ.1.1 έχει φτάσει το 20%. Η μόνη σοβαρή προστασία για να αντιμετωπίσει τον Όμικρον 5 είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Χάνουμε 120 με 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα από τον κορονοϊό» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις