Δύο παιδιά πέθαναν την Πέμπτη από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του Στρεπτόκοκκου Α στην Ισπανία, όπου οι Αρχές ανακοίνωσαν μελέτη για πιθανή αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, έπειτα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε Γαλλία και Βρετανία πρόσφατα. Το βακτήριο προκαλεί κυρίως την οστρακιά, μια ήπια παιδική ασθένεια.

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και «μελετάται από τις 5 Δεκεμβρίου εάν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία», αναφέρει η υγεινομική Αρχή της Μαδρίτης σε ανακοίνωσή της.

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από Στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν οι Αρχές, καλώντας σε επιφυλακή. Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών αποδόθηκαν σε λοίμωξη από Στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές Αρχές θεωρούν, ωστόσο, απίθανο η έξαρση να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ο Στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις