Στρεπτόκοκκος Α: «Οι γονείς στην Ελλάδα θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σχετικά με τα θανατηφόρα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, σημείωσε πως έξαρση της οστρακιάς από στρεπτόκοκκο και επιπλοκές από το μικρόβιο αυτό (αμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, νεφρίτιδα, ρευματικό πυρετό κ.α.) είχαμε στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Από τότε και μέχρι σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει, ενώ οι Έλληνες παιδίατροι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, ώστε να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα και να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη αγωγή, η οποία θα οδηγήσει σε υποχώρηση της νόσου.

“Εμείς είχαμε στρεπτόκοκκο, οστρακιές και επιπλοκές του στρεπτόκοκκου τη δεκαετία του ’70 αρχές του ’80. Τότε βλέπαμε οστρακιές πολλές, πυώδεις αμυγδαλίτιδες και μετά από ένα μήνα είχαμε σε παιδιά ρευματικό πυρετό και νεφρίτιδα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι παιδίατροι εκπαιδεύτηκαν και κάνουν τη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στην αρχή, δηλαδή όταν ένα παιδί έχει πυώδη αμυγδαλίτιδα, ή έχει στρεπτόκοκκο, ή έχει μόλυνση στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο). Ο παιδίατρος το διαγιγνώσκει και ξέρει ότι για να το εξαφανίσει θα πρέπει να δώσει θεραπεία 10 μέρες με πενικιλίνη”, τονίζει ο γιατρός.

Τι δεν πήγε καλά στη Βρετανία

Οι παιδίατροι στη Βρετανία είναι αριθμητικά ανεπαρκείς, αλλά και με ελλιπή κατάρτιση στην παιδιατρική, σχολιάζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

“Στην Ελλάδα έχουμε 4 χιλιάδες παιδιάτρους για 88 χιλιάδες γεννήσεις τον χρόνο, δηλαδή αντιστοιχεί ένας παιδίατρος ανά 500 γεννήσεις παιδιών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει 1 παιδίατρος στα 2.000 παιδιά. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους παιδιάτρους, εν σχέση με τις γεννήσεις. Και ο έλληνας παιδίατρος ξέρει καλά τη δουλειά του και αποστειρώνει. Και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90 δεν βλέπουμε ούτε οστρακιά -σπάνιο να δούμε οστρακιά- αλλά και σπάνια βλέπουμε νεφρίτιδα ή ρευματικό πυρετό, δεν βλέπουμε καθόλου τίποτα από αυτά. Ούτε επιπλοκές από τον στρεπτόκοκκο. Γιατί κάνουμε τη διάγνωση και το θεραπεύουμε έγκαιρα”.

Στη Βρετανία, συνεχίζει ο καθηγητής, οι γιατροί γενικής ιατρικής κάνουν ειδίκευση στην παιδιατρική μόλις για 6 μήνες:

“Οι γιατροί GP στη Βρετανία, κάνουν 6 μήνες παιδιατρική και από κει και πέρα ασκούν παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι εναντίον των αντιβιοτικών πάντα, γιατί δεν ξέρουν πότε να τα χορηγήσουν. Εδώ βέβαια στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 – ’90 είχαμε φτάσει στο άλλο άκρο, όταν δεν υπήρχε συνταγογράφηση στα αντιβιοτικά. Οι γονείς μόλις έβλεπαν πύον στο λαιμό του παιδιού έτρεχαν στο μόνοι τους στο φαρμακείο και έπαιρναν αντιβιοτικό για να μη κάνει το παιδί ρευματισμούς ή νεφρίτιδα. Το ήξεραν οι γονείς, όχι ο γιατρός. Στη Βρετανία τώρα ο υπουργός Υγείας ζητά να χορηγηθεί προληπτική αγωγή σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Έφτασαν στο άλλο άκρο τελείως”, λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Καταλήγει δε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στη χώρα μας: “Δεν ξέρω τι θα κάνουν στη Βρετανία, αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Οι παιδίατροι ξέρουν τη δουλειά τους, κάνουν έγκαιρα τη διάγνωση δίνουν έγκαιρα τη θεραπεία και δεν υπάρχει φόβος κανένας να τρομοκρατούνται οι γονείς”.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις