Νοσοκομεία Θεσσαλονίκη: Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω ελλείψεων και υποστελέχωσης στα παιδιατρικά τμήματα, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση των ιώσεων και των ελλείψεων στα φάρμακα.

Αναλυτικότερα, μέλη της ΕΝΙΘ πραγματοποίησαν παρέμβαση το πρωί της Τρίτης (24/1) έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αφορμή ήταν τα θλιβερά περιστατικά με τις διακομιδές παιδιών στην υπόλοιπη Ελλάδα διότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προέκυψε από το πουθενά αυτό, είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο το σύστημα υγείας. Ωθούνται μάλιστα σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα που δεν έχει σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων, υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί.

Είδος προς εξαφάνιση οι παιδοκαρδιολόγοι

Παράλληλα, στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι αναγκαίες εξειδικεύσεις όπως παιδοκαρδιολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου. Όπως τονίζει η ΕΝΙΘ, «χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές».

Ελλείψεις και σε ΜΕΘ παίδων

Τεράστιο ζήτημα αποτελεί ακόμη και η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρεις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), δύο στο Ιπποκράτειο και μία στο Παπαγεωργίου οι οποίες καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με τις ελλείψεις τόσο στην νοσοκομειακή φροντίδα (αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 18 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα), όσο και στις εξειδικευμένες δομές, όπως αυτισμού. «Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη», τονίζει η ΕΝΙΘ.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών απαιτεί:

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των ΜΕΘ παίδων και νεογνών για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του παιδιατρικού πληθυσμού, με ουσιαστική αύξηση του αριθμού τους για την Βόρεια Ελλάδα και την στελέχωση τους με το επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Μέριμνα για άμεση ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα των εξειδικεύσεων της παιδιατρικής. Αύξηση των κέντρων εκπαίδευσης για τις ήδη υπάρχουσες εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και λοιμωξιολογίας.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και επαρκούς κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.10:41 πμ 24/1/2023
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις