Νέα λίστα με τα κρίσιμα φάρμακα που πρέπει να αποθηκεύσουν τα κράτη σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» από ακτινοβολία ή πυρηνική ενέργεια έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο ΠΟΥ, προκαλώντας ερωτήματα για το πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι μια πυρηνική απειλή.

«Πλέον δεν μιλάμε για έναν υβριδικό πόλεμο Ρωσίας-Δύσης, αλλά για σχεδόν πραγματικό» είχε δηλώσει επριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρρόφ, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε, παράλληλα, συμβουλές για την κατάλληλη διαχείριση των εν λόγω φαρμάκων. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς, μόλις συμβεί η έκθεση.

Η δημοσίευση αυτή αντικαθιστά την έκθεση του ΠΟΥ του 2007, σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια. Περιλαμβάνει ενημερωμένες πληροφορίες αναφορικά με τη φόρμουλα αποθεμάτων, με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας την τελευταία δεκαετία.

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη γρήγορα» δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις