«Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση ειδικές συνθήκες». Σε ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σήμερα Πέμπτη, αποφάσισαν επίσημα να προχωρήσουν σε χαλάρωση της χρήσης μάσκας για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, επιτρέποντάς τους ουσιαστικά να σταματήσουν με ασφάλεια να φορούν μάσκες μέσα στα περισσότερα μέρη.

Πιο αναλυτικά, ο νέος «χάρτης» οδηγιών που εξέδωσε το CDC, προβλέπει πως οι εμβολιασμένοι, και με τις δύο δόσεις, Αμερικανοί δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ μπορούν να τις αποχωρίζονται και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Αυτό ανέφερε η επικεφαλής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Dr. Rochelle Walensky, σε επίσημες ανακοινώσεις με νέες οδηγίες, τονίζοντας πως «εαν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε ό,τι σταματήσατε εξαιτίας της πανδημίας. Περιμέναμε όλοι αυτή τη στιγμή και μπορούμε να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το CDC δεν θα προτείνει πλέον στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το CDC και η διοίκηση του Μπάιντεν αντιμετώπισαν πιέσεις για να μειώσουν τους περιορισμούς σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα – άτομα που έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απαιτούμενη δόση εμβολίου COVID-19 – εν μέρει για να τονίσουν τα οφέλη από τη λήψη. Η Dr. Rochelle Walensky υπογράμμισε ακόμη πως η επιστήμη υποστηρίζει την νέα οδηγία, επικαλούμενη τρεις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μιας ισραηλινής και μιας αμερικανικής, που δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Τέλος, η επικεφαλής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως όσοι δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν πετάξουν την μάσκα, ενώ επίσης είπε πως «η περασμένη χρονιά μας έδειξε ότι ο ιός μπορεί να είναι απρόβλεπτος, συνεπώς αν τα πράγματα χειροτερέψουν, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτές τις οδηγίες». Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, το CDC εξέδωσε οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να αποχωριστούν τη μάσκα στους περιπάτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις