Κυπριακό κλέφτικο (αρνί ψημένο σε λαδόκολλα)
Αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο στην Κύπρο και σύμβολο της κυπριακής φιλοξενίας.

Το κυπριακό κλέφτικο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητά του και την πλούσια γεύση του. Παρασκευάζεται με αρνί μαριναρισμένο σε λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη και δεντρολίβανο και ψήνεται αργά, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, μέχρι να γίνει εξαιρετικά τρυφερό. Συνοδεύεται συνήθως με πατάτες που απορροφούν τα αρώματα και τους χυμούς του κρέατος. Το όνομά του προέρχεται από την εποχή των κλεφτών, που έψηναν το φαγητό κρυφά, μέσα στη γη. Το κλέφτικο αποτελεί σήμερα αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο στην Κύπρο και σύμβολο της κυπριακής φιλοξενίας.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 2 κιλά αρνί (ιδανικά μπούτι ή σπάλα, με κόκαλο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
- 5 μεγάλες πατάτες (κομμένες σε τέταρτα)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες στη μέση)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γ. αποξηραμένο)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο ή μεγάλο πήλινο/σκεπαστό ταψί
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα
- Βάζεις το αρνί σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτεις το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύεις καλά ώστε να πάει η μαρινάδα παντού.
- Σκεπάζεις και αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
Προετοιμασία ψησίματος
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις ή αέρας).
- Σε βαθύ ταψί ή πήλινο σκεύος στρώνεις λαδόκολλα (ή και αλουμινόχαρτο αν θες).
- Τοποθετείς πρώτα τις πατάτες, μετά το αρνί από πάνω μαζί με όλη τη μαρινάδα.
- Κλείνεις καλά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο (ή σκεπάζεις αν έχεις καπάκι).
Ψήσιμο
- Ψήνεις για 3,5 – 4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία (160°C).
- Μπορείς να ξεσκεπάσεις τα τελευταία 15-20 λεπτά για να πάρει λίγο χρώμα.
Tips
- Το κρέας πρέπει να λιώνει στο πιρούνι όταν είναι έτοιμο.
- Αν θες πιο έντονη λεμονάτη γεύση, πρόσθεσε λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού προς το τέλος.
- Συνοδεύεται ιδανικά με γιαούρτι ή χαλούμι ψητό και χωριάτικη σαλάτα.