Νέος εκλογικός νόμος: Η κυβέρνηση, επιθυμεί κάτι καλύτερο, δεν θα… στενοχωρηθεί ιδιαιτέρως όμως ακόμη και αν οι ρυθμίσεις που θα εισάγει στη Βουλή για ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο ψηφιστούν μόνον από τους βουλευτές της. Δηλαδή πάρουν 158 ψήφους, όσοι είναι η δύμαμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν στην Νέα Δημοκρατία το βασικό θέμα είναι η απλή αναλογική να βγεί «εκτός» από την ελληνική νομοθεσία.

Ασχέτως αν θα επιτευχθεί ο στόχος να ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή που θέλει να υπερψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος από τα 2/3 του κοινοβουλίου ώστε να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον «θόρυβο» που θα δημιουργηθεί από την συζήτηση στην Βουλή που θα γίνει όπως όλα δείχνουν περί το τέλος του Ιανουαρίου. Τα «βέλη» της Ν.Δ θα στραφούν κυρίως πρός τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θα κατηγορήσει για έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης. Επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί ένα σύστημα που θα αναδεικνύει σταθερές κυβερνήσεις, γιατί εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να υπερισχύσει της Νέας Δημοκρατίας σε κάποια εκλογική αναμέτρηση στο απώτερο μέλλον.

Πάντως δεν θα λείψει και η κριτική πρός το Κίνημα Αλλαγής εφόσον κριθεί τελεσίδικα ότι δεν θα συναινέσει. Στο ΚΙΝ.ΑΛ θα καταλογιστεί μικροπολιτική σκοπιμότητα, μια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η πρόταση που θα καταθέσει για κλιμακωτό μπόνους που θα φθάνει ακόμη και τις 50 έδρες εφόσον το πρώτο κόμμα πλησιάσει το 40%.

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Σε αριθμητικό επίπεδο η διαφορά που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ίσως μόλις … 15 έδρες. Αφού η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής φθάνει μέχρι τη θέσπισημπόνους τέτοιου,που στο ανώτερο δυνατό επίπεδο θα δίνει στο κόμμα που πλειοψηφεί 35 έδρες. Όμως στην ουσία είναι πολύ μεγαλύτερη και ουσιώδης η διαφορά. Ηπρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ οδηγεί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις μόνο αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστά δυσθεώρατα, κοντά στο 45%. Κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό στις σημερινές συνθήκες και με βάση τηνπολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού.

Όπως όλα δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής, δεν θα στηρίξει έναν νόμο που δίνει μπόνους 50 εδρών γιατίδεν έχει κανέναν λογο να απωλέσειτην μελλοντική του πιθανότητα να παίξειρυθμιστικό μετεκλογικό ρόλο. Κάτι που μπορεί να προσδοκά με βάση τα ποσοστά του, ενώ και σε επίπεδο πολιτικών θέσεων τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ένας πρόσθετος λόγος να μην συμφωνήσει είναι πως έτσι κι αλλιώς η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα συγκεντρώσει 200 ψήφους μια και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 δεν πρόκειται να δεχθούν την αλλαγή της απλής αναλογικής και μαζί διαθέτουν 110 βουλευτές (86+15+9 αντίστοιχα).

Είναι φανερό πως και η κυβέρνηση έχει κάνει τις… μαθηματικές πράξεις των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Έτσιαντιλαμβάνεται τα μικρά περιθώρια που έχει να αναζητήσει ευρείες συναινέσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Κυρίακος Μητστοτάκης έχει αποφασίσει πώς θα είναι χάσιμο χρόνου το να επιδιώξει ειδικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου. Πάντως δεν αποκλείεται το ζήτημα να τεθεί στις ενημερώσεις που θα κάνει κατ’ ιδίαν στους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων όταν θα επιστρέψει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα.

Την όλη υπόθεσηθα αναλάβει να χειριστεί ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που επέδειξε μεγάλη επιτυχία στον τομεά των διακομματικών συναινέσεων αφού πέτυχε να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία το νομσοχέδιο για την ψήφο των απόδημων. Μάλιστα μέρος στην διαδικασία θα πάρει και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που επίσης θεωρείται πρόσωπο που έχει ερείσματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις