Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως ο πραγματικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται πιο βόρεια: Στην Ουάσιγκτον όπου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τρίτη προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ (στις 21.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδος).

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει προφανώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αφού πραγματοποείται σε μία περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας.Από την επιτυχίατης πολλά θα κριθούν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως εκτιμά η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπυργός της Ελλάδας θα προωθήσει τις θέσεις της χώρας αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις.Θα τονίζει πως στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στο Δίκαιο της Θάλασσας αποσκοπώντας στην πλήρη αποδοχή τους από τον αμερικανό πρόεδρο. Προκειμένου να επιτευθεί ο στόχοςστο διπλωματικό «μπλοκάκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν 7 σημεία θα κάνουν πειστικά τα ελληνικά επιχειρήματα. Έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό το γιατί το συμφέρον και των δύο χωρών υπαγορεύει πως οι θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας πρέπει να ειναι κοινές. Άρα να δωθούν σαφή μηνύματα και πρός την Άγκυρα σε πολλά επίπεδα.

Τα 7 σημεία

Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς αστάθειες στην συμπεριφορά της. Γεγονός που αναμένεται να εκτιμηθεί ιδιαίτερα απο την Ουάσιγκτον μια και όλα δείχνουν ότι μετά την αμερικανική επιχείρηση που οδηγησε στον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ έρχεται μια νέα περίοδος έντασης.

Η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med μαζί με Κύπρο και Ισραήλ και κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ομάδας των κρατών που θα υποστηρίξουν το έργο με πρώτο στόχο την Ιταλία. Μάλιστα θα αναδειχθεί ο αγωγός ώς «ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης» άρα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της με τις ΗΠΑ. Προχώρησε όχι μόνον στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) αλλά έχει ήδη δρομολογήσει την κύρωσή του στην Βουλή και μάλιστα θα τύχει ευρείας πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι στην εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνεται η στρατιωτική χρήση σημαντικών σημείων στην Ελλάδα όπως η Αεροπορική Βάση Λάρισας και η Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου). Ιδιαίτερα σημαντικό ειναι και το ότι δίδεται στις ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την γεωπολιτική σημασία που έχει αυτό σε σχέση με την Ρωσία. Επίσης στην ίδια συμφωνία είναι ανοιχτο το ενδεχόμενο χρήσης και άλλων περιοχών της χώρας.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες του ΝΑΤΟ που επι δεκαετίες πληρεί το κριτήριο της διατήρησης των αμυντικών δαπανών της πάνω από το 2% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί το ζητούμενο των ΗΠΑ για κάθε χώρα της συμμαχίας.

Η Ελλάδα υλοποιεί ήδη το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των ελληνικων F-16 και μάλιστα έχει δρομολογήσει νομοθετικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης. Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο έχει κάνει αποδεκτή σχετική πρόταση της εταιρίας Lockheed Martin που έχει αναλάβει το έργο για την περεταίρω εξέλιξή.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται δημοσιονομικά αλλά και επιχειρησιακά για την ένταξη στο δυναμικό της του υπερσύγχρονου αμερικανικού αεροσκάφους τύπου F-35. Είτε για απευθείας αγορά, είτε για εμπλοκή στο κατασκευαστικό πρόγραμμα των αεροσκαφών.

Η Ελλάδα έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, γεγονός που πιστοποιεί τον ρόλο που σχεδιάζει να έχει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μαζίμε έναν από τους πλέον πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η συγκυρία

Η ελληνική διπλωματία σκοπεύει – σύμφωνα με πληροφορίες – να εκμεταλλευθεί όχι μόνον τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των ελληνο-αμερικανικων σχέσεων αλλά και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία προκειμενου να αναδείξει τον ρόλο της. Ιδίως σε αντίθεση με την τακτική της Άγκυρας που καταγράφεται συνεχώς ώς παράγοντας αποσυντονισμού των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.Το πώς θα αναπτυχθεί αυτό το επιχείρημα περιέγραψε στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ανέφερεχαρακτηριστικά πως «οι τουρκικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτον». Επίσης υπενθύμισε την δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο όταν βρέθηκε στην Αθήνα για το ότι «οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες». Με βάση αυτά η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια «ως πυλώνας σταθερότητας, προβλεψιμότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «οι σύμμαχοί μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν επίγνωση της σημασίας του να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να εξαλειφθεί κάθε παρανομία ή αυθαιρεσία σε μία περιοχή που οι παράγοντες αστάθειας πολλαπλασιάζονται». Φράση που πιθανότατα έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την ένταση που παρατηρείται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ που οδήγησε στον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Τέλος σημαντικό ρόλο θεωρεί η κυβέρνηση πώς θα παίξει και η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι «απόφοιτος του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις με Αμερικανούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας καθώς και από τον ακαδημαϊκό τομέα».