Η νέα τάση στην Ν.Δ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κ.Ο της Ν.Δ. Θα κληθεί να ψηφίσει τον πρόεδρο που θα προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης
Η Κ.Ο της Ν.Δ. Θα κληθεί να ψηφίσει τον πρόεδρο που θα προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης

«Να αφήσουμε τον πρωθυπουργό να σκεφτεί και να αποφασίσει» για το ποιός θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό διαμηνύουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Άδωνις Γεωργίαδης και Κωστής Χατζηδάκης. Ζητούμενο της ηγεσίας να μην παρατραβήξει η προεδρολογία,γιατί πλέον δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις

ΝΔ - Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: «Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να σκεφτεί και να αποφασίσει». Είναι η ...νέα τάση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά  με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς δεν προέκυψε αυθόρμητα, αλλά μετά από παραίνεση της ηγεσίας του κόμματος που εκτιμά πως η σεναριολογία για το πρόσωπο του νέου πολιτειακού άρχοντα παρατράβηξε.

Για να είμαστε ακριβείς – σύμφωνα με πληροφορίες- η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ξεπέρασε το σημείο όπου ευνοούσε επικοινωνιακά την Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως όσο περνάει ο καιρός δημιουργεί εικόνα πολυδιάσπασης ακόμη και έμμεσης αμφισβήτησης της κρίσης του πρωθυπουργού. Επίσης δίνει την αίσθηση εσωστρέφειας. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί να προβάλλει την εικόνα ένος υπουργικού συμβουλίου που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ομαλοποίηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το μήνυμα φαίνεται να έχουν πάρει πρίν από όλους οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης. Για τον λόγο αυτό, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπάθησε να «συμμαζέψει» την εικόνα ενός κόμματος που δεν ομονοεί για την προεδρική εκλογή.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Άδωνις Γεωργίαδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος. Επισήμανε ότι «είναι προνομία του πρωθυπουργού να επιλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νομίζω ότι το καλύτερο θα είναι να τον αφήσουμε να πάρει ψύχραιμα την απόφαση που εκείνος νομίζει».

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως «θεωρώ ως θέση αρχής ότι ένας βουλευτής όπως εγώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν πρωθυπουργό, άρα αποδέχεται την κρίση του για να αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να θεωρούμε ότι πρέπει να τον θέτουμε υπό κάποιου είδους κηδεμονία ως προς την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει και είναι προφανές ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν». Αυτά ενω ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει κρύψει πώς δεν θα ήταν αντίθετος με μία υποψηφίοτητα όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκής, μάλλον δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτός, όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι δεν έχει επιχειρήσει να συζητήσει το ζήτημα αυτό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Δεν επιχείρησα να συζητήσω το θέμα αυτό μαζί του για να μην τον φέρω σε μια δύσκολη θέση και να μην είμαι και εγώ αμήχανος απέναντί του». Αρκέστηκε μόνον να υπεθυμίσει την δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία  επιθυμεί να υπάρξει « πρόεδρος που θα εκφράζει ευρύτερες συναινέσεις». Θέση με την οποία συντάσσεται και ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού οι πληροφορίες τον θέλουν να μην είναι οπαδός μιας σκληρής κομματικής υποψηφιότητας. Πάντως ο ίδιος είπε πως «αν θέλουμε δικό μας τον βγάζουμε αύριο το πρωί». Υπονοώντας σαφώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα προσανατολιστεί σε αυτή την λύση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ο υπουργός Ενέργειας, θέλησε -αν όχι να υποβαθμίσει το θέμα της προεδρικής εκλογής- να επισημάνει πώς είναι άνευ σημασίας το να καταγράφονται συνεχώς σενάρια. Μάλιστα έδωσε και αρκετά μεγάλο χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση του προσώπου θα προτείνει η Ν.δ,  υποστηρίζοντας πως σε 40 ημέρες το πολύ όλες οι απορίες θα επιλυθούν.

Πάντως αξίζει να θυμίσουμε ότι -ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα υπάρξουν- στην Νέα Δημοκρατία ήδη έχουν καταγραφεί αρκετές προτιμήσεις. Πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, έχουν στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Σαμαρά. Εκτιμάται μάλιστα ότι το «ρεύμα» είναι αρκετά μεγαλύτερο. Έρεισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ όμως έχει και ο νυν πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος με την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Νικήτα Κακλαμάνη νά είναι τα δύο ηχηρά ονόματα που έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του.