Οι πρωθυπουργοί που πέρασαν την πόρτα του Λευκού Οίκου: Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον είναι η 11η που κάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, μεταπολεμικά, στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πάντως όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια έχουν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου κι έχουν συναντηθεί με τον ένοικό του. Η μεγαλύτερη χρονική απόσταση που έχει καταγραφεί για επίσκεψη πρωθυπουργού ειναι τα 26 χρόνια μεταξύ του 1964 και του 1990. Προφανήςαιτία η τραγωδία της Κύπρου που θεωρείται η πιο δύσκολη στιγμή στις σχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας θυμηθούμε όμως επιγραμματικάτις επίσημες επισκέψεις των πρωθυπουργών ελληνικών κυβερνήσεων στην Ουάσινγκντον.

1946 : Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης συναντά τον Χάρι Τρούμαν. Στην Ελλάδα έχουμε εμφύλιο πόλεμο και ο Κ.Τσαλδάρης ζητά την στρατιωτική και οικονομική στήριξη του αμερικανού προέδρου εναντίον των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από την συνάντηση αυτή προκύπτει και το περίφημο «Δόγμα Τρούμαν« και στην Ελλάδα έρχονται 250 στρατιωτικοί σύμβουλοι και πακέτο βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολλαρίων.

1961: Ο ψυχρός πόλεμος στο απόγειό του και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Αντικείμενο η αμερικανική βοήθεια πρός την Ελλάδα. Ενώ ο Καραμανλής βρίσκεται στις ΗΠΑ ο αμερικανικός στρατός ηττάται από τον Φιντέλ Κάστρο στον Κόλπο των Χοίρων. Ο Κ.Καραμανλής εκφράζει την συμπαράστασή του στην Ουάσινγκτον.

1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου συναντά στον Λευκό Οικο τον Λίντον Τζόνσον. Αντικείμενο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο επίκεντρο των συζητήσεων το κυπριακο ζήτημα καθώς ο Γ.Παπανδρέου φοβάται εισβολή. Δικαίως. Μόνο που αυτή θα συμβεί 10 χρόνια αργότερα. Στην συνάντηση αυτή θεωρείται πως καταλήχθηκε ελληνοαμερικανικό σχέδιο για την Κύπρο, που όμως απορρίπτεται από την κυπριακή πλευρά και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

1990: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντά τον Τζώρτζ Μπούς. Είναι η πρώτη συνάντηση αμερικανού προέδρου με έλληνα πρωθυπουργό μετά την Κυπριακή Τραγωδία και την αποχώρηση της Ελλλάδας, τότε, από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ο Κ.Μητσοτάκης συνοδεύεται από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά.

1994: Στον Λευκό Οίκο ο Ανδρέας Παπανδρέου (στην τελευταία χρονιά της πρωθυπουργίας του)συναντά τον Μπιλ Κλίντον. Στην συνάντηση συζητούνται τα θέματα αιχμής: Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά αλλά και το ζήτημα των Σκοπίων.

1996: Ο Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Μπίλ Κλίντον. Η επίσκεψη θα γίνει μετά τα γεγονότα των Ιμίων. Φυσικά θα συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά και οι περιφημες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε επίσης και με τον Τζώρτζ Μπούς – Τζούνιορ.

2005: Η «ώρα του Καραμανλή» στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να συναντά τον νεώτερο Τζώρτζ Μπούς. Έχει προηγηθεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο κυπριακό δημοψήφισμα. Ο Κώστας Καραμανλής έχει τηρήσει ουδέτερη στάση.

2010: Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντά τον Μπαράκ Ομπάμα. Για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ώς πρώτο ζήτημα στην ατζέντα του τα ελληνοτουρκικά η άλλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Το πρώτο μνημόνιο βρίσκεται πρό των πυλών.

2013: Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η οικονομική κρίση παραμένει το βασίκό θέμα συζήτησης.

2017: Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το φθνόπωρο τον Λευκό Οίκο. Στην συνάντηση κυριαρχούν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16