Νέος εκλογικός νόμος: Η κυβέρνηση, όπως και το ΚΙΝ.ΑΛ έχουν ταχθεί κατά τις απλής αναλογικής. Το υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις εξαγγελίεςγια αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν έχει ακόμη καταθέσει τις προτάσεις του. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι αυτές θα προκρίνειτην ύπαρξη κλιμακωτού μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Αποτελεί λοιπόν ερώτημα το αν θα μπορέσει να βρεθεί ο «μαγικός αριθμός» των εδρών του μπόνους όπου θα συμφωνήσουν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Μια πρώτη απάντηση στο θέμα έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ «το ΚΙΝΑΛ έχει τη λογική του που λέει ότι θέλω να υπάρχει ένα όριο στο πλαφόν, αλλά δεν είναι το ζήτημα αριθμητικό, δηλαδή εάν ο ένας λέει 50 και ο άλλος 35 και αυτό μπορεί να γεφυρωθεί στο 40 ας πούμε. Αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει στη Βουλή ή μεταξύ των κομμάτων. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συναίνεσης στο ζήτημα αυτό». Πάντως πρόσθεσε πως ακόμη και αν υπάρξει αυτή η συμφωνία οι επόμενες εκλογές θα γίνουν και πάλι με απλή αναλογική γιατί δεν θα προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία, αυτή όμως ούτως ή άλλως δεν θα συγκεντρώσει 200 βουλευτές, άρα οι εκλογές οι επόμενες θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής, άρα υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να πάμε στις λεγόμενες διπλές εκλογές».

Η εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συμβιβασμό σε μία πρόταση κλιμακωτού μπόνους έως και 40 εδρών, έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία για την στάση του Κινήματος Αλλαγής. Μπορεί να έχει αποχωρήσει από το κόμμα πρίν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι όμως γνωστό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μοιράζεται κοινές απόψεις και με άλλα μέλη και κυρίως βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Ώς εκ τούτου η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου προδιαθέτει για συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος για την στάση που θα τηρήσει, όταν κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση.

Πιέσεις

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους η πρόταση της Ν.Δ «θα μοιάζει με αυτή του ΚΙΝ.ΑΛ» όπως την κατέθεσε το 2018. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι θέση του Κινήματος Αλλαγής θα παραμείνει το μπόνους στο πρώτο κόμμα να μήν υπερβαίνει τις 35 έδρες. Δηλαδή θα προτείνειτο εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% να δίνονται 20 έδρες μπόνουςκαι από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 42 με 43%. Εξαιρετικά υψηλό δηλαδή για τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Το Κίνημα Αλλαγής επίσης τάσσεται υπερ των σταθερών κυβερνήσεων μέν, που όμως θα προκύπτουν μέσα από προγραμματικές συνεργασίες και πνεύμα συναίνεσης.

Πάντως η στάση του έχει ήδη προκαλέσει την δυσθυμία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πώς ο ευρωβουλευτής του κόμμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής ώς την βιασύνη ενός αρνιού να φθάσει το Πάσχα. Αναφερόμενος στο προφανές συμφέρον που έχει ένα κόμμα όπως το ΚΙΝ.ΑΛ που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 8,1% να αυξησει με την απλή αναλογική την εκλογική του δύναμη.

Πολλοί πάντως αποδίδουν πάντως την άρνηση της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την απλή αναλογική στην πρόθεσή της να μήν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως με γνώμονα το ποιό κόμμα θα είναι αυτό που θα επικρατήσει στον χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».

Από την άλλη όμως μία θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής στην πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα δημιουργήσει εικόνα σύμπλευσης με την Ν.Δ χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα. Όπως προαναφέραμε οι ψήφοι Νέας Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛ μαζί είναι 180 ενώ για να ισχύσει ο νόμος άμεσα απαιτούνται 200 που είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να στηρίξουν τον νόμο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η του ΚΚΕ Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Συλλογική απόφαση

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής, δύσκολα θα ληφθεί από τον στενό ηγετικό πυρήνα του κόμματος. Αντιθέτως θα απαιτηθεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλιου και λόγω της φύσης του ζητήματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Εκεί θα κατατεθούν οι απόψεις των στελεχών του κόμματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η θέση που θα πάρει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει θητεύσει υπουργός Εσωτερικών και έχει μεγάλη εμπειρία μια και ο ίδιος έχει καταρτίσει εκλογικό νόμο. Μάλιστα ενισχυμένης αναλογικής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις