Προανακριτική Novartis: Με την εξέταση του φερόμενου ώς εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Novartis, εκδότη Εμμανουήλ Βουλκίδη, θα συνεχίσει σήμερα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλης για τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της για το 2020 και οι βουλευτές μέλη της θα απευθύνουν ερωτήσεις στον εκδότη και ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρίας Εμμανουήλ Βουλκίδη που ελέγχεται για το τυχόν αδίκημα του «ξεπλύματος» μαύρου χρηματος αλλά και ώς εμπλεκόμενος σε δωροδοκία πολιτικών προσώπων. Ο ίδιος να σημειωθεί πωςαρνείται τις κατηγορίες. Αντιθέτως έχει ισχυριστεί πως έπεσε θύμα εκβιασμού από στέλεχος της πολυεθνικής. Συγκεκριμένα πρόκειται για επιστροφές χρημάτων της διαφημιστικής εταιρίας του πρός την Novartis που εξετάζεται αν τελικά κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα, αντικειμενικά, πολύ λίγο φαίνεται να αφορά το κατ’ εξοχήν ζητούμενο της προανακριτικής που είναι τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αντιθέτως η μάρτυρας που φέρεται να έχει κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, δηλαδή η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράϊκου δεν θα εξεταστεί σήμερα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα αφού στον αρχικό σχεδιασμό της εξέτασης μαρτύρων οι εισαγγελείς που εμπλέκονται με την εξέταση της υπόθεσης Novartis θα εξετάζονταν κατά προτεραιότητα. Έτσι λογικα μετά την εξέταση του εισαγγελέα Γιάννη Αγγέλη, θα έπρεπε να έχει άμεσα σειρά η Ελένη Ράϊκου.

Για την κατάθεσή της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς πάντως έχει αναπτυχθεί μια φημολογία που λέει ότιδεν επιθυμεί να εξεταστεί αυτοπροσώπως αλλά προκρίνει την κατάθεση υπομνήματος. Όπως άλλωστε έχει δικαίωμα, εκτός αν η προανακριτική επιτροπη κρίνει διαφορετικά, η ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής καταγράφεται μια …δυσκολία στην εξέταση των μαρτύρων στην επιτροπή: Το να κατονομαστεί ευθέως από κάποιον μάρτυρα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως μέλος της κυβέρνησης που παρέμβηκε εξωθεσμικά στην εισαγγελική έρευνα. Ο πλέον πιθανός μάρτυρας για να κάνει κάτι τέτοιο ήταν ο Γιάννης Αγγέλης. Όμως αρκέστηκε σε περιγραφές πράξεων και συμπεριφορών που θα μπορούσαν να καταλογιστούν στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χωρίς σε καμμία περίπτωση να τον κατονομάσει παρά τις επίμονες ερωτήσεις.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έχει κατατεθεί επιστολή του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου με την οποία ζητείται να διερευνηθεί αν το όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει αναφερθεί από μάρτυρες στην υπόθεση του πλοίου Noor 1. Δεν αποκλείεται το αίτημα αυτό να συζητηθεί επίσης στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της προανακριτικής για την συνέχιση των εργασιών μέχρι την κατάθεση του πορίσματός της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις