ΣΥΡΙΖΑ για εθνικά θέματα:Ακόμη πιο ανήσυχη, από ότι ήταν πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξειςστα εθνικά θέματα φαίνεται η Κουμουνδούρου. Κι αυτό δεν εδράζεται μόνον στην απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε γιατί έχει «προβληματισμένο ύφος» οπότε και απάντησε με την φράση «με προβληματίζουν τα εθνικά θέματα».

Όπως δείχνουν οι έως τώρα αποτιμήσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως «δεδομένη» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής αυτή την εκτίμηση οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών λένε στην Κουμουνδούρου πως δικαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις της. Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βασίζεται σε τρία σημεία:

Στο ότι η κυβέρνηση με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείας, αν και ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, τελικά τα πράγματα ήρθαν μάλλον ανάποδα. Τόσο στο πεδίο των εντυπώσεων όπως αυτές φάνηκαν στην κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Τράμπ όπου δεν υπήρξε καμία έστω έμμεση αποδοκιμασία των τουρκικών πρακτικών, όσο και της ουσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν διαφαίνεται τίποτε καινούργιο και δεν επιβεβαιώνονται οποιεσδήποτε αμερικανικές εγγυήσεις σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Αυτές δηλαδή που είχε αφήσει να εννοηθούν μέσω διαρροών το Μέγαρο Μαξίμου. Αμερικανική παρεμβατικότητα συμβατή με τα συμφέροντα της χώρας δεν διαφαίνεται ούτε σχετικά με τις δραστηριότητες στην Μεσόγειο. Τουλάχιστον όχι κάτι που δεν ήταν ήδη προγραμματισμένο.

Για τοζήτημα του East Med στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο Μητσοτάκης πήγε και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολτείες χωρίς να αλλάξει κάτι στις επιφυλάξεις του Ντόναλντ Τράμπ για τον αγωγό. Αυτό το στοιχείο άλλωστε είχε επισημάνει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε χειροπιαστά αποτελέσματα με δεδομένο πωςη εμπλοκή των ΗΠΑ στο σχέδιο έχει ψηφιστεί στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σημαντική ανησυχία σχετικά με τα εξοπλιστικά. Κυρίως γιατον μεγάλο θόρυβο που έχει γίνει αναφορικαμε το πρόγραμμα των F-35. Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου απαιτείται σήμερα μία αλληλουχία ψύχραιμων κινήσεων γα τα ζητήματα αυτά. ¨Όπως σημειώνεται η χώρα δεν πρέπει «να εμπλακεί σε έναν εξοπλιστικό αγταγνωισμό που στο παρελθόν έφερε την χώρα στην χρεοκοπία». Δίχως βέβαιανα αποκλείεται τίποτε εφόσον το επιτάσσουν οι εθνικές ανάγκες

Σε αυτά προστίθεται και η ανησυχία για την θεση που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις αμερικανικές επιχειρησεις στο Ιρακ. Σε σχόλιο του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει πως «είναι περιττό να επαναλάβω ότι η εκτέλεση ανώτατου στρατιωτικού σε έδαφος τρίτης χώρας, χωρίς να υφίσταται κατάσταση πολέμου, αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό επισημάνθηκε, προς τιμή του, ακόμη και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Α. Συρίγο.

Παράληλα θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

· Εγκαταλείπει την πάγια εθνική θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει ως θεμέλιο λίθο τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης οποιωνδήποτε τρίτων χωρών στα εσωτερικά τους;

· Ταυτίζεται με την πολιτική του Προέδρου Τραμπ (στην οποία υπήρξε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ), ή με την σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και επιλογή του Προέδρου Ομπάμα) για την ανάγκη διάσωσης της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή;

· Είναι παρόμοιες θέσεις υπέρ της ασφάλειας του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της πολυδιάστατης πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας;»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις