Νέα Δημοκρατία – παρατηρητήριο fake news: Την λειτουργία «παρατηρητηρίου fake news» ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς,εφεξής εβδομαδιαία θα παράγει ένα «ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Παρατηρητήριο Fake News” ούτως ώστε να αποκαλύπτονται οι ψευδείς ειδήσεις που έχουν ως στόχο τη Νέα Δημοκρατία». Μια κίνηση που προφανώς απαιτεί μια σημαντική επισκόπηση όσων καταγράφονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μάλιστα στην πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων αυτού του νέου παρατηρητηρίου γίνεται αναφορά σε δημοσιεύαμτα για την θέση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την 13η σύνταξη. Πάντωςη ιδέα αυτή φαίνεται να αποτελεί προϊόν …«δημιουργικής κλοπής». Δηλαδή πρόκειται για την αντιγραφή μιας πρακτικής που ακολουθείται από όμορα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η ιδέα ενός «παρατηρητηρίου Fake News» δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως έχει για πρώτη φορά (και σε μεγάλο εύρος)εφαρμοστεί στην Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα από το κόμμα ‘ «πολιτικό εξάδελφο» της Νέας Δημοκρατιας, δηλαδή τους Συντηρητικούς.Τους περίφημους «Τόρις». Επρόκειτο για το εγχείρημα«factcheckUK». Έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον οποίο το συντηρητικό κόμμα αξιοποιούσε την ειδησεογραφία προκειμένου να προβάλλει τις πολιτικές του θέσεις.

Το γεγονός αυτό συνέβη πρίν λίγους μήνες. Όμως ήταν τον Νοέμβριο του 2019 που η κίνηση αυτή των συντηρητικών καταγγέλθηκε από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας όπως ο Guardian και το BBC Ο λόγος ήταν πως το συντηρητικό κόμμα άλλαξε τον λογαριασμό του στο twitter και παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητος οργανισμός ελέγχου των ψευδών ειδήσεων.

Φυσικά στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Το παρατηρητήριο fake news που εγκαινιάζει είναι επίσημη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί ένα ακόμη «βέλος στην φαρέτρα» των επικοινωνιακών δυνατοτήτων του κόμματος. Δηλαδή ένα πεδίοπου, είτε σήμερα ως κυβέρνηση, είτε το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ δραστήρια και αποτελεσματική στην δημόσια παρέμβασή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις