Τι… έλειψε από την συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Φώφης Γεννηματά
Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Φώφης Γεννηματά

Δεν διαπιστώθηκε διάθεση από καμμία πλευρά για συζήτηση επι του νέου εκλογικού νόμου

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά Από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά έλειψε οποιαδήποτε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Αυτό παρότι ο σχετικός φάκελος με το κυβερνητικό νομοσχέδιο παραδόθηκε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής όπως και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στην απροθυμία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να μετάσχει σε τέτοια συζήτηση – την οποία κατέγραψε έγκαιρα το flash.gr- ή στην αίσθηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θέλει να διαπραγματευθεί την κυβερνητική πρόταση. Έδινε την εντύπωση ότι είναι απόλυτος στο θέμα ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, διάρκεσε μόλις 45 λεπτά ενώ  η προηγούμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε μία ώρα και κάτι. Μόνο το χρονικό αυτό περιθώριο είναι ένδειξη ότι δεν έγινε ουσιαστική κουβέντα για το ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Αυτό τεκμηριώνεται και από γνώστες των εκλογικών ζητημάτων που σημείωναν πως οι δύο προτάσεις, αυτή που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση και αυτή που έχει κάνει το 2018 το Κίνημα Αλλαγής έχουν πολλές ομοιότητες. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθούν συμβιβασμοί και να αναζητηθεί κοινό έδαφος. Αλλωστε σεμια σειρά ζητημάτων οι διαφορές είναι από πολύ μικρές έως και μηδαμινές. Παρόλα αυτά είναι αρκετές οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά στοιχεία. Έτσι ώστε εκτιμάται πως θα ήταν πολύ δύσκολο να συζητηθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα δεύτερο στοιχείο που φημολογείται από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά είναι πως υπήρξε συζήτηση για το θέμα των F-35. Μάλιστα καταγράφηκε και συμφωνία στην προοπτική της χώρας να σχετιστεί με το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα πάντα σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής σημείωναν ότι η Φώφη Γεννηματά είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με το ζήτημα των εξοπλισμών και των εξοπλιστικών δαπανών. Υπενθύμιζαν ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου. Θέση η οποία είχε και έχει κομβική σημασία και επιτρέπει σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής να έχει τόσο γνώση όσο και εποπτεία διαχρονική του θέματος της προμήθειας των F-35.