Ενώ οδεύει προς το τέλος της η πολύκροτη Δίκη της Χρυσής Αυγής, πολλά έχουν αλλάξει από την έναρξή της, πριν περίπου 4.5 χρόνια.

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν ότι το νεοναζιστικό κόμμα έχει τεθεί εκτός του κοινοβουλίου αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η πτώση μάλιστα της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε ήδη από τις ευρω-εκλογές του Μαίου.Το γεγονός αυτό επικρότησαν ως θετικό όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όμως το στοιχείοτης ύπαρξης ακόμη και ενίσχυσης του ναζισμού είναι ένα αρκετά πιο πολύπλοκο πολιτικό, κοινωνικό, νομικό ακόμη και οικονομικό φαινόμενο. Έτσι και για τον λόγο αυτό η τελική έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής δεν έχει μικρότερη σημασία από την περίοδο που το ναζιστικό κόμμα εκπροσωπούνταν στην Βουλή.

Για το θέμα αυτό αρθρογράφησε πριν μερικές ημέρες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Πρόκειται για ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πάντα ψηλά στην πολιτική ατζέντα του το ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζιστικού κινδύνου. Μάλιστα με την θεσμική του ιδιότητα ώς Πρόεδρος της Βουλής παραβρέθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής δίνοντας έναν σαφή συμβολισμό των διαστάσεων που έχει από την σκοπιά της αναγκαιότητας καταδίκης των ναζιστικών φαινομένων.

Ζητούμενο η ιστορική περιθωριοποίηση

Στο άρθρο του ο Νίκος Βούτσης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η πολιτική απομάκρυνση, από τα έδρανα της βουλής, του κόμματος και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, με το οριακό αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, προφανώς δεν αρκεί για την ιστορική περιθωριοποίηση, την αποδόμηση και την ηθική απαξίωση της ναζιστικής ιδεολογίας και των βίαιων εγκληματικών πράξεων, που αυτή διαχρονικά τροφοδοτεί. Ας μην αναρωτηθούν ξανά όσοι σιωπούν ή και φέρονται πολιτικάντικα μέσα στο ευρύ δημοκρατικό πολιτικό τόξο στο αμέσως προσεχές μέλλον για το «για ποιόν χτυπάει η καμπάνα».

Η τελευταία αναφορά του Νίκου Βούτση σχετίζεται με την εισαγγελική εισήγηση στην Δίκη της Χρυσής Αυγής την οποία και χαρακτήρισε «επιεικώς αρνητική έκπληξη» που δημιουργεί «σοβαρά ερωτήματα στη δημοκρατική κοινή γνώμη της χώρας» επισημαίνοντας ότι σε αρνητική κατεύθυνση κινήθηκε «τόσο η πρόταση όσο και ιδιαίτερα η αναλυτική επιχειρηματολογία της εισαγγελικής έδρας που επί της ουσίας ζητάει απότο δικαστήριο την αθώωση της Χρυσής Αυγής». Εξέφρασε την ανησυχία ότι η πρόταση αυτή «θεμελιώνει και ενδεχομένως θα οικοδομήσει μια νέα νομιμοποιητική βάση για την ίδια την υπόσταση, την ηγεσία και την πολιτική παρουσία της ΧΑ στο πολιτικό σύστημα και στη χώρα».

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στο συνολικό πολιτικό – κοινωνικό πλαίσιο που η δίκη διεξάγεται. Χαρακτηριστικά έγραψε πως «η Ευρώπη, ιδιαίτερα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες βλαστάνουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές τάσεις και αναπτύσσονται αναθεωρητικές σχολές για την ίδια τη διαδρομή του αιματηρού 20ου αιώνα στο έδαφός της, θα μετρήσει νέες πληγές και αμφισβητήσεις στο κοινό σώμα των κοινωνιών μας που αγωνίζονται για την πρόοδο και την αποφυγή του φόβου, μέσα στο πλαίσιο των διαχρονικών αξιών του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη χώρα μας δε, με υπαρκτό και ιδιαίτερα σημαίνον το ζήτημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και των ξενοφοβικών αντιδράσεων που αναπτύσσονται έτσι κι αλλιώς σε εθνικιστικούς κύκλους, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη νέα νομιμοποίηση της οργανωμένης φασιστικής βίας θα αποτελέσει θρυαλλίδα για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες και τα κρούσματα, που ήδη προ ετών είχαμε ζήσει και καταγράψει και τα οποία πότιζαν φόβο και διχασμό στην κοινωνία μέχρι και το Σεπτέμβρη του ’13 που η δολοφονία ενός Έλληνα, του Παύλου Φύσσα, οδήγησε στην αναγνώριση αυτού καθαυτού του μείζονος προβλήματος».