Συνάντηση ΜητσοτάκηΚουτσούμπα: Στις 11.00 σήμερα θα συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Επίσης η ενημέρωση θα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας όπως και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση των δύο αρχηγών γίνεται σήμερα εξαιτίας του ταξιδιού πραγματοποίησε στο Λονδίνο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχουν αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας παρά τις δομικές πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων. Μια σχέση που όπως δηλώνουν και οι δύο πλευρές στηρίζεται στον σεβασμό της διαφορετικότητάς τους. Θυμίζουμε πως όταν ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι δύο αρχηγοί είχαν συναντηθεί στις 6 Απριλίου του 2017 για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Τότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε δηλώσει πως «οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν, αλλά το να μπορούμε να επικοινωνούμε ή να διαβάζουμε την ιστορική μνήμη ο καθένας από τη δική του σκοπιά είναι χρήσιμο», Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανταπαντήσει πως η επικοινωνία μεταξύ των δύο χώρων απαιτεί «εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις του καθενός».

Σύμφωνα με πληροφορίες ακριβώς σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να κάνει μία ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Κυρίως θα εστιαστεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αφού όπως επισημαίνεται οι αναλύσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβερνητική πλευρά. Δεν αναμένονται οι δύο αρχηγοί να επεκταθούν ιδιαίτερα στα ζητήματα του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης αφού τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής ενώ δεν προτίθεται να εμπλακεί και στο ζήτημα του νέου ΠτΔ αφού η στάση του στην Βουλή θα είναι «παρών». Πάντως είναι μεγάλη η πιθανότητα θα τεθεί το ζήτημα του νέου νόμου για την διενέργεια των διαδηλώσεων όπου από πλευράς ΚΚΕ θα αναπτυχθεί η διαφωνία που υπάρχει με το περιεχόμενό του.

Για πολεμική εμπλοκή ανησυχεί το ΚΚΕ

Σε δήλωση του από το Λονδίνο όπου περιόδευσε, ο Δημήτρης Κουτσούμπάς επισήμανε ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να εστιάσει την συνάντηση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στην συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις που θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή. Το ΚΚΕ είναι ανήσυχο για τις εξελίξεις μιλώντας ευθέως για το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας. Δηλαδή εκτίμηση που υπερβαίνει τους φόβους για θερμό επεισόδιο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «είναι μια περίοδος πολύ σημαντική. Οι εξελίξεις τρέχουν γοργά και βεβαίως ανησυχούμε για όλες αυτές τις εξελίξεις, με την όξυνση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων, τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στην περιοχή, που είναι πιθανό να μας οδηγήσουν και σε γενικότερες πολεμικές εμπλοκές.

Η επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, με τη δολοφονία Σουλεϊμανί και η απάντηση του Ιράν, οι εξελίξεις με τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, το Ισραήλ και τη στάση του στην περιοχή, όπως επίσης η επιθετικότητα και προκλητικότητα του Ερντογάν και της τούρκικης άρχουσας τάξης, που διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο -από αυτή τη σκοπιά, όλα αυτά τα ζητήματα- θα τεθούν στο τραπέζι.

Θέλουμε να έχουμε αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό και βεβαίως θα εκφράσουμε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στη νέα συμφωνία, την υποτίθεται αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Και βεβαίως αγωνιστικά καλούμε τον ελληνικό λαό να απαντήσει απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα».