Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη να δώσει έμφαση οΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών,που είναι κυρίαρχα στην κοινή γνώμη όμως βγαίνουν εκτός πολιτικής ατζέντας επισημάνθηκε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Το συντονιστικό όργανοδηλαδή που προέκυψε από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του κόμματος και συνεδρίασευπό την προεδρία το Αλέξη Τσίπρα.

Τι επόμενες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσειστα θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, την οικονομία και ειδικά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επίσης στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Στις περισσότερες ομιλίες των 41ενος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζουν το όργανο αυτό επισημάνθηκε ως απαραίτητο ενώ συμφωνήθηκε να αναληφθούν οι ανάλογε πρωτοβουλίες.

Την αρχή άλλωστε έκανε μόλις λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του οργάνου ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με δήλωσή του για την προστασία της α’ κατοικίας. Όπως είπε «το πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας καταργείται μετά τις 30 Απριλίου.Ο κυνισμός της ΝΔ προκλητικός. Αδιαφορεί για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οδηγώντας τους να χάσουν τα σπίτια τους και αποδίδοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη.Είναι σαφές πια. Το μείγμα της πολιτικής της ΝΔ περιλαμβάνει και την απάτη και τον κυνισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία. Οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου». Παρόλα αυτά δεν τέθηκε θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο θέμα για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένο πρόσωπο όταν ανακοινωθεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Επικαιρότητα

Στο πολιτικό συμβούλιο κυριάρχησαν πάντως τα θέματα της επικαιρότητας. Δηλαδή η εξωτερική πολιτική, το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και αυτό του εκλογικού νόμου. Πάντως στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις βάσεις τον ΗΠΑ που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την αναβολή του.

Αρνητική πάντως ήταν η εκτίμηση σε όλες τις τοποθετήσεις για τα θέματα που σχετίζονται με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ήταν το στοιχείο στο οποίο καταγράφθηκε πλήρης σύγκλιση απόψεων. Επισημάνθηκε ότι οι εξελίξει δεν προμηνύουν τίποτε καλό για την χώρα αλλά και πώς ζητήματα που θεωρούνταν δεδομένα στην εξωτερική πολιτική, δεν θεωρούνται πλέον δεδομένα στην εξωτερική πολιτική.

Αναθέσεις και εξειδικεύσεις

Η συνολική εικόνα του οργάνου πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ακόμη αναγνωριστικό χαρακτήρα αφού ήταν μόλις η 2η συνεδρίασή του. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα καταληχθούν και θα συζητηθούν συγκεκριμένες αναθέσεις ανά τομέα. Έως τώρα οι αναθέσεις που υπήρχαν ήταν αυτές της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον απαιτείται συγκεκριμένη «εξειδίκευση» των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρχουν και ειδικές συνεδριάσεις ανά θέμα (παιδεία, εξωτερική πολιτική κ.λ.π) προκειμένου να υπάρξει βαθύτερη επεξεργασία των θεμάτων.

Το συνέδριο του Μαίου

Σε επόμενη συνεδρίασή του πάντως το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του οργάνου – όπως αναφέρθηκε – είναι η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κορυφαία εσωκομματική του διαδικασία. Πάντως στην συνεδρίαση δεν κατατέθηκαν από τώρα συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα αυτό.