Προανακριτική Novartis: Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis. Όπωςκαι τις τυχόν ευθύνες για προσπάθεια χειραγώγησης της έρευνας που έχει καταλογίσει η πλειοψηφία της Βουλής στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η κατάθεση της Ελένης Ράϊκου θεωρείται το «ισχυρό χαρτί» της για την έκβαση της Προανακριτικής Επιτροπής και την δυνατότητα έκδοσης πορίσματος. Ο βασικός λόγος είναι πως η Ελένη Ράικου είναι ο μόνος μάρτυρας που εικάζεται ότι θα αναφέρει στην επιτροπή το όνομα «Δημήτρης Παπαγεγγελόπουλος». ¨Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται πρόκειται για τον «μάρτυρα που θα κατονομάσει τον Ρασπούτιν».

Εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα σχετικά με το τι έχει καταθέσει η Ελένη Ράικου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να αναφέρει ότι της ζητήθηκε «φορτικά» από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αποστείλει την δικογραφία για την Novartis στην Βουλή. Όταν αυτή αρνήθηκε με το σκεπτικό ότι δεν είχε επαρκή στοιχεία, τότε – υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Ράικου- ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της είπε την φράσει «θα δεις αν θα σου βγει σε καλό». Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το «σενάριο» για την μαρτυρία της Ελενης Ράικου θα είναι ο μόνος μάρτυρας που θα έχει αναφερθεί ευθέως στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Γιατί κανείς από όσους εξετάστηκαν, ακόμη και ο εισαγγελέας Γ.Αγγέλης δεν το έχει κάνει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν εκφραστεί ήδη στο πλαίσιο της επιτροπής σοβαρές ενστάσεις για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα οι οποίες αναμένεται και σήμερα να αναπτυχθούν. Αυτές εδράζονται κυρίως στην ευθεία σχέση που – όπως έχουν υποστηρίξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- υπήρξε ανάμεσα στον γιατρό- σύζυγο της Ελένης Ράικου και της πολυεθνικής Novartis. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να κατατεθεί στην επιτροπή το Πόθεν Έσχες της Ελένης Ράικου. Αίτημα όμως που έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, αν και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών του συζύγου της Ε.Ράικου, αίτημα που έγινε μεν αποδεκτό πλην όμως τα στοιχεία δεν βρίσκονται ακόμη στην διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής.