Ελλάδα – Τουρκία, παρέμβαση ΗΠΑ : Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την φύση της παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την συμφωνία της Άκγυρας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχουν ξεκαθαριστεί οι«κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για τα ελληνο-τουρκικά στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν εφόσον κριθεί απαραίτητο για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δίχως όμως να θέτει ζήτημα πρωτοβουλιας του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Τυχόν πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών – θυμίζουμε – αρνήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπαρτμεντ προ ημερών.

Ο Τζέφρυ Πάϊατ

Παρά το γεγονός ότι από το Στέιτ Ντηπάρντμεντ δεν επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα ήταν θετικές στο ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης μεταξύ Έλλαδας και Τουρκίας. Ο Τζέφρυ Παίατ δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» χωρίς όμως να αποσαφηνίζει το είδος της εμπλοκής. Φέρεται να θύμισε τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περίπτωση της σύλληψης των δύο ελληνων στρατιωτικών στο Έβρο. Προιδεάζοντας έτσι για παρεμβατικότητα που δεν θα έχει τον ισχυρό συμβολισμό και την θεσμική διάσταση μιας πρωτοβουλίας σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα κολακευτικός για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον εξαίροντας την προσωπικότητα του πρωθυπουργού. Χαρακτήρισε την επίσκεψη «φανταστικά επιτυχημένη» και μίλησε για αίσθηση αποτελεσματικότητας που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Τζέφρυ Πάιατ φέρεται να είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «κάποιος που μπορούμε να εμπιστευθούμε, κάποιος που μοιράζεται το όραμα των ΗΠΑ». Αναφέρθηκε όμως και στην καλή συνεργασία του με την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις των ΗΠΑ όπως είχε κάνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Σε γενικές γραμμές ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα είναι ενεργή στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Επίσης πως υπό αυτό το πρίσμα οι ΗΠΑ θα βοηθούν Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενώ αναφέρθηκε στην θέληση των ΗΠΑ να έχουν στρατηγική σχέση με την Άγκυρα.Αναφορικά με τα F-35 o Τζέφρυ Πάιατ επισήμανε ότι πρόκειται για έναν «μακρύ διάλογο» απομακρύνοντας το θέμα αυτό από την άμεση επικαιρότητα. Επισήμανε όμως ότι αυτή η υπόθεση «περνάει» από την εκτέλεση της αναβάθμισης των ελληνικών F-16.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις δηλώσεις του Τζέφρυ Πάιατ επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο επίσημο δείπνο του «30ου Greek Economic Summit – Turning the Odds» που διοργάνωσε ο ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον «ήταν μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, για να δανειστώ τα λόγια του σε μια ενημέρωση την οποία έκανε. Αλλά ας μετριάσω λίγο την αρχική μου τοποθέτηση γιατί δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και τα μεγάλα λόγια. Ήταν μια επίσκεψη η οποία έλαβε χώρα σε μια δύσκολη, παράξενη χρονική συγκυρία. Αρκεί να σας πω ότι όταν μπήκαμε στον Λευκό Οίκο υπήρχε ήδη η εικόνα, η ενημέρωση, ότι επίκειτο κάποια επίθεση ιρανική ως αντίποινα για τις αμερικάνικες κινήσεις οι οποίες είχαν γίνει στην περιοχή. Παρά ταύτα, πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη αυτή επανεπιβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή. Και επειδή άκουσα και ορισμένα επικριτικά σχόλια για τα επίθετα τα οποία χρησιμοποίησα περιγράφοντας τις σχέσεις μας».

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «επειδή μας ασκήθηκε κάποια κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιτείνω ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός, να είσαι αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης, ναι, να είσαι και προβλέψιμος. Κάτι το οποίο προφανώς δεν ισχύει για άλλες χώρες σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ σημειώνοντας πως «ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις « κόκκινες γραμμές» της ελληνικής Κυβέρνησης, που νομίζω ότι απηχούν όλο το πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία συνολικά. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα, εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε σε κάθε περίπτωση να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό. Και για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου με την Τουρκία επιδιώκοντας μέσα από αυτές τις συζητήσεις να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο της έντασης. Και χαίρομαι -και ήταν νομίζω πολύ θετικό το γεγονός- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται και την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν τρόπο ειρηνικό.Θέλω επίσης να τονίσω, και το αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός ότι στο Κογκρέσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, υπάρχει πια μία διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις