Νέα Δημοκατία – Αφίσα στο Μετρο: Η υπόθεση της αφίσας κατά των αμβλώσεων στο Mετρό, και η τελική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών ώστε να αποσυρθεί, πυροδοτούνμε υπόγειο τρόποτην μονίμως υποβόσκουσα συζήτηση στην Ν.Δ για την «ηγεμονία της αριστεράς».

Δηλαδή την κριτική στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για φοβικότητα ώστε η Νέα Δημοκρατία να αναπτύσει την πολιτική ατζέντα της και να μην υποχωρεί θεωρώντας κάποια θέματα«ταμπου». Εξαιτίας της πολεμικής που έχει δεχθεί διαχρονικά από την αριστερά.

Η κυβέρνησηκράτησε αποστάσεις από την αφίσα και τους συμβολισμούς της με τον πλέον επίσημο τρόπο. Δηλαδή με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που επισήμανε πω«οι καμπάνιες σε δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινωνία» ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΣΤΑΣΥ για την κακή αξιολόγηση της διαφημιστικής καταχώρησης. Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε ως «άδειασμα» του βουλευτή της Ν.Δ Κωνστνατίνου Μπογδάνου που τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ της διατήρησης της αφίσας.

Παρόλα αυτά η συζήτηση περί επιρροής της «αριστερής ηγεμονίας» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παραμένει. Μάλιστα έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ σημείωνε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος συχνά λειτουργεί ως «λαγός» τέτοιων αντιλήψεων και προβληματισμών.

Δηλώσεις και πρωτοσέλιδα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εμφορούμενος προφανώς από τη συζήτηση , αντιτάχθηκε – θυμίζουμε – δημόσια στην απόσυρση της αφίσας. Όπως σημείωσε «θα έπρεπε να κατέβουν εάν διέδιδαν ψέματα, εάν παρανομούσαν ή προέτρεπαν σε παρανομία, εάν το περιεχόμενό τους ήταν υπερβολικά γραφικό ή εάν η εταιρεία επικαλείτο πολιτική ενάντια στη φιλοξενία κοινωνικών μηνυμάτων, που ίσως κρίνοντα αμφιλεγόμενα.Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.Από το υπουργείο ίσως να έχει γίνει μία ήεσφαλμένη ανάγνωση της καμπάνιας. Διότι κανείς δεν συζητά ή θέτει υπό αίρεση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Δεν είναι καν αυτό το περιεχόμενο του μηνύματος που τελικά λογοκρίθηκε.Η εκστρατεία τοποθετείται υπέρ της μη άσκησης ενός δικαιώματος που δεν αμφισβητείται. Γιατί αυτό το πράγμα περιορίζεται και κατεβαίνει;».

Είναι χαρακτηριστικός επίσης και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Δημοκρατία, που εκτιμάται πως απευθύνεται σε σημαντικό βαθμό στο κοινό της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Καραμανλής απαγόρευσε την ορθότατη καμπάνια κατά των εκτρώσεων στο Μετρό. Οι αριστεροί διατάζουν και η κυβέρνηση εκτελεί».

Αξίζει επίσης θυμίσουμε την άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Sportime κατά την αμβλώσεων. Είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας». Στην περίπτωση της αφίσας στο μετρό πάντως, παρέμεινε σιωπηλός.

Φανατικός οπαδός της συζήτησης περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς» ενός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Τον συγκεκριμένο όρο χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά στις παρεμβάσεις του στην Βουλή, αλλά και στα κομματικά όργανα. Σε αυτή την προσέγγισή του άλλωστε οφείλει ένα μεγάλο μέρος της εσωκομματικής δημοφιλίας του. Ο Μάκης Βορίδης έχει δημόσια – θυμίζουμε- ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα οι γνωρίζοντας τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησαν ιδιαίτερη κινητικότητα υπέρ της επίμαχης αφίσας σε νέο-δημοκρατικά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Συγκεκριμένων μάλιστα τμημάτων του κυβερνητικού κόμματος.

Πάντως η συζήτηση αυτή εντός της Ν.Δ έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι πως εστιάζεται στο πρόσωπο του υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα, ως μέρος της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η υπόγεια αυτή αντιπαράθεση φαίνεται να «κουμπώνει» και με την συζήτηση για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν λείπουν αυτοί που υποστηρίζουν πως η πρόταση προσώπου από την κεντρο-αριστερά ή πρόταση για ανανέωση της θητείας το Προκόπη Παυλόπουλου είναι ένα ακόμη δείγμα ηγεμονίας της αριστεράς επί των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις