Εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας: Την μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής» επιστρατεύουν τοσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στα κομματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εντοπιστεί η ημερομηνία που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει τον εκλεκτό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όσα πολλάκις έχουν δηλωθεί απο κυβερνητικά στελέχη της ανακοίνωσης θα προηγηθεί η ψήφιση του εκλογικού νόμου που έχει οριστεί για τις 22 Ιανουαρίου ενώ η προθεσμία για την ανακοίνωση ληγει στις 13 Φλεβάρη. Έτσι – αντικειμενικά- μια από αυτές τις 22 ημέρες θα είναι εκείνηπου θα γίνει η ανακοίνωση.

Άλλωστε υπάρχει και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεδωρικάκου σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος έχει πλησιάσει, διότι η κυβέρνηση έχει πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση τουνέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, επομένως μια εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού». Εκτίμηση που απλά επιβεβαιώνει τα παραπάνω και οδηγεί στην αναζήτηση του εντοπισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Οι ημερομηνίες

Η 21 Ιανουαρίου που αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι η πλέον ύποπτη αν και προηγείται κατά μία ημέρα της ψήφισης του νόμου. Συγκεντρώνει όμως όλα τα θεσμικά χαρακτηριστικά για να γίνει η ανακοίνωση του ονόματος του νέου προέδρου. Καταρχήν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που θα καλέσει να υπερψηφίσουν την επιλογή του και κατά δεύτερον γιατί η διαδικασία θα γίνει εντός του συμβολικού χώρου, του κοινοβουλίου. Μάλιστα από πολιτικά στελέχη διαφορετικών κομμάτων έχει σχολιαστεί ότι το 2015 η ανακοίνωση του Προκόπη Παυλόπουλου ώς υποψήφιου από τον Αλέξη Τσίπρα είχε γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως,θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου αφού στις 22 Ιανουαρίου θα έχει αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να μετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 φεύγει για την Πολωνία και στις 29 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε ημέρα έως τις 22 Ιανουαρίου καθώς και την Κυριάκη 26 Ιανουαρίου για να ανακοινώσει τον νέο πολιτειακό άρχοντα.

Οι επιλογές

Τα δεδομένα για την επιλογή του προσώπου συνεχίζουν να συνστούν «σπαζοκεφαλιά». Πάντως υπάρχουν αρκετά δεδομένα που μπορουν να ταξινομηθούν.

Έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μια «σκληρής» κομματικής υποψηφιότητας με δεδομένη την πεποίθηση και τις δηλώσεις στελεχών του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το ότι ο προτεινόμενος πρόεδρος θα είναι πρόσωπο που θα συγκεντρώσεις ευρείες συναινέσεις. Σε αυτή την κατηγορία περιλμβάνονται τα ονόματα του Αντώνη Σαμαρα, του Σταύρου Δήμα, και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το όνομα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου περιλαμβάνεται στις δυνητικες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει υποστηριχθεί από βουλευτές της Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ θα ήταν αντίθετο τόσο στον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και σε οποιονδήποτε άλλον δεν προέρχεται από αυτό που αποκαλεί «προοδευτικο χώρο». Στα ονόματα που ικανοποιούν τα κριτήρια της Χαριλάου Τρικούπη περιλαμβάνεται αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Μαρίας Δαμανάκη.

Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο μη πολιτικής υποψηφίοτητας. Προσκρούει στην άποψη όσων θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λόγους που σχετίζονται με την ένταση στα ελληνοτουρκικά πρέπει να είναι έμπειρος πολιτικος. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρατήσει αυτή την επιλογή ανοιχτή. Ονόματα σε αυτή την κατηγορία ειναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, και οι δικαστικοί Βασίλης Σκουρής και Αικατερίνη Σακελαροπούλου.