ΚΙΝ.ΑΛ για εκλογικό νόμο: Σηκώνει τους τόνους για τον εκλογικό νόμου, που ξεκινά αύριο άλλωστε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλης το ΚΙΝ.ΑΛ. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά όχι μόνον δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά το θεωρεί αφετήρία για την άσκηση σκληρής κριτικής τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά «ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» επαναφέροντας το θεμα των διπλών εκλογών. Παράλληλα το ΚΙΝ.ΑΛ πρόκειται να υποστηρίξει στην Βουλη ότι ο Νόμος που κατέθεσε η Ν.Δ. όχι μόνο δεν συνάδει πολιτική λογική του όπως υπαινίχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αλλά αντίθετα ουσιαστικά επαναλαμβάνει τον περιβόητο Νόμο Παυλόπουλου με το ληστρικό bonus των 50 εδρών.». Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως οι υπολογισμοί των ποσοστών για τον εκλογικό νόμο πρέπει να γίνουν με ρεαλιστικά ποσοστά εκτίμησης των κομμάτων που δεν θα περάσουν το φράγμα του 3%. Όπως υποστηρίζει αν τα εκτός κοινοβουλίου κόμματα έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό (δηλαδή πάνω 6%) «τότε το πρώτο κόμμα μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία με το 36,5% των ψήφων. Ποσοστό λαϊκής μειοψηφίας που είναι ανεπίτρεπτο να οδηγεί σε Κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Το ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνει ότι αν και η πρόταση του μοιάζει με αυτή της Ν.Δ έχει ουσιστικές διαφορές αφού η κυβερνητική πρόταση «διατηρεί ως μέγιστο το bonus των 50 εδρών, αντί των 35 εδρών που προτείνουμε εμεί»και γιατί «προβλέπει ως βασικό bonus τις 20 έδρες για όποιον συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, αλλά από κει και πέρα δίνει 1 έδρα πρόσθετο bonus για κάθε επιπλέον 0,5% εκλογικό ποσοστό αντί του για κάθε 1% που προτείνουμε εμείς».

Πάντως το Κίνημα Αλλαγής κάνει κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιτίθεται στο σύστημα της απλής αναλογικ΄ς σημειώνοντας πως «η πολυδιάσπαση που επιφέρει αυτό το εκλογικό σύστημα, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα». Τονίζει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δίστασε δύο φορές να αξιοποιήσει τον Νόμο Παυλόπουλου και το bonus των 50 εδρώ για να κυβερνήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ».

Τέλος για το θέμα της προεδρικής εκλογής ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε πως «δεν χορταίνω να βλέπω ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να τσακώνονται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εμείς δεν ψηφίσαμε τον κ. Παυλόπουλο επειδή συμμετείχε σε μία κυβέρνηση η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την πορεία της χώρας, στην ίδια κυβέρνηση είναι και μία σειρά στελεχών που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκόλπωσε στην παράταξή του όπως για παράδειγμα ο κ. Καμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται γι’ αυτό και θα συνεχίσει να κρίνεται»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις