Νέος εκλογικός νόμος: Ένα ρεαλιστικο σενάριο που δύο κομματα μπορεί ουσιαστικά να έχουν τα ίδια ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές αλλά το πρώτο από αυτά θα έχει 45 έδρες περισσότερες ακόμη και αν έχει μηδαμινή διαφορά από το δεύτερο. Αυτό παρουσιασε ο Χρήστος Σπίρτζης, ώς εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήηση του νέου εκλογικού νόμου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή τη Βουλής που ξεκίνησε χθές και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πολλές είναι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για το τι τελικά θα παράξει ο εκλογικός νόμος που προτείνει η κυβέρνηση και κυρίως σχετικά με το που τοποθετεί το πήχυ της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το ποσοστό που δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία ο προτεινόμενος νόμος με το κλιμακωτό μπόνους είναι πέριξ του 40%. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση αυτός ο υπολογισμός γίνεται εκ του πονηρού. Αυτό γιατί έχει ως προϋπόθεση ότι θα είναι σχεδόν μηδενικό το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το ποσοστό – πλαφόν του 3% που τίθεται και με αυτό τον εκλογικό νόμο. Μία συνθήκη που κανεις δεν μπορεί να ξέρει αν θα ισχύσει μια και το συγκεκριμένο ποσοστό έχει καταγραφεί μεταπολιτευτικά μεταξύ 4% και 19%. Δηλαδή έχει πολύ μεγάλο εύρος και εξαρτάται από πολλούς συγκυριακούς παράγοντες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρηστος Σπίρτζης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου στην Βουλή αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο σενάριο. Τέτοιο που να έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέν χωρίςόμως να είναι μακριά από μια πιθανήέκβαση κάποιας μελλοντικής εκλογικής διαδικασίας. Όπως είπε για το πρώτο κόμμα «με 35,1% ποσοστό και 13-14% ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής υπάρχει αυτοδυναμία» κι εαυτό «ενώ το άλλο κομμα μπορεί να έχει 35 %». Ουσιαστικά δηλαδή απο δύο κομματα που θα έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό το πρώτο θα επιδοτηθεί με ένα μπόνους βουλευτικών εδρών που θα ξεπερνούν τις 45 κοινοβουλευτικές έδρες, Δημιουργώντας έτσι, σύμφωνα με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ,συνθήκες πλήρους ανισοτιμίας της ψήφου.

Η εκτίμηση αυτή βρίσκεται κοντά σε αυτή του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτιού κόμματος, το μέσο ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα κυμαίνεται με ρεαλιστικούς όρους στο 36,5%. Το Κίνημα Αλλαγής έχει αντιπροτείνει σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που όμως το κλιμακωτό μπόνους δεν ξεπερνάει τις 35 κοινοβουλευτικές έδρες. Έτσι το ποσοστό που απαιτείται από το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι της τάξης του 41% και πάνω, εκτός κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων που μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερο.

Πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης στην παρέμβασή του τόνισε ότι ανεξάρτητα απο τις κυβερνητικές προθέσεις οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μάλιστα εκτιμησε ότι «σας διαβεβαιωνω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας». Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που σήμερα τάσσεται ενάντια στις κυβερνήσεις συνεργασίας αναρωτώμενος «δεν είστε υπερασπιστές της κυβέρνησης Σαμαρά; Δεν στηρίξατε την κυβέρνηση Παπαδήμου;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις