Υπουργείο Μετανάστευσης – Νότης Μηταράκης: Έναν διπλό στόχο φαίνεται πώς θέλησε να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη στην θέση του επικεφαλής στο επανασυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Να βρεί ένα στέλεχος ικανό για να αναμετρηθεί με την πρόκληση του προσφυγικού ζητήματος και κυρίως τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Ν.Δ σε τοπικό επίπεδο. Επίσης να τερματίσει μια δύσκολη συγκατοίκηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η επιλογη του Νότη Μηταράκη σχετίζεται καταρχήν με το ότι πρόκειται για ένα μέλος της κυβέρνησης που απέδειξε έμπρακτα ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει την δύσκολη επιλογη της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται ότι επέλεξε ο ίδιος να μεταβεί στην Χίο όπου εκλέγεται και να αντιμετωπίσει αντιδράσεις των κατοικων. Μάλιστα σε μήνυμά του την προηγούμενη ημέρα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου προκειμένου να παρουσιάσω το σχέδιο της κυβέρνησης ως κυβερνητικός βουλευτής. Θεωρώ ολοκληρωμένο το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Πέτσα και τον κ. Στεφανή, καθώς αντιμετωπίζει και το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και τους νέους κανόνες ασύλου, για αποτελεσματικότερο και ταχύτερο διαχωρισμό όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Πρόσθεσε πως «προκειμένου το σχέδιο της κυβέρνησης να μπορέσει να υλοποιηθεί, είναι απαραίτητη η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχει πράγματι πρόβλημα, καθώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα ανοιχτά κέντρα, μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία δεν μας επιτρέπουν αποτελεσματικά να εκκινήσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.Αυτό λοιπόν που ζητάμε από την τοπική κοινωνία και είναι θετικό μέτρο»

Επίσης ώς βουλευτής Λέσβου θεωρείται ότι συμβολοποιεί την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης του προσφυγικού ζητήματος στα «νησιά πρώτης γραμμής» όπως χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία βρίσκονται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Για τους λογους αυτούς εκτιμάται ότι έχει και το κίνητρο αλλά και τα εχέγγυα ώστε να υπερασπιστεί αυτές τις επιλογές τόσο στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου όσο και στις περιοχές της ενδοχώρας που θα αναπτυχθούν οι νέες προσφυγικές δομές. Όπως αυτές της Φθιώτιδας, της Ηλείας, της Λάρισας αλλά και του νομού που τελικά θα επιλεγεί στην κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα ο Νότης Μηταράκης φάνηκε αν είναι γνώστης λεπτομερειών για τον κυβερνητικό σχέδιο εδώ και ημέρες, αφου σημείωσε πως «το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε». Γεγονός που δείχνει ότι η μετακίνηση του δεν ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνουν και όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου όπου επισημάνθηκε πως για το προσφυγικο «βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας. Ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής».

Μακριά από τον Βρούτση

Ο δεύτερος λόγος φέρεται να σχετίζεται με την δύσκολη συγκατοίκηση του Νοτη Μηταράκη με τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας. Για τα δύο «γαλαζια» στελέχη θρυλείται πως είχαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για διαφορετικές προσεγγίσεις ιδεολογικού χαρατκήρα σε ζητήματα του υπουργείου.Ο Νότης Μηταράκηςείχε αναλάβει το τμημα εκείνο του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που σχετίζεται με την επικούρηση. Σχεδιάζοντας μάλιστα την δημιουργία ενός μεικτού συστήματος με την δημιουργία ιδιωτικού πυλώνει. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει στο παρελθόν την δημιουργία «μιας αγοράς 50 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η διαφωνία φέρεται να οξύνθηκε μετά την διαρροη που αποδώθηκε στον Νότη Μηταράκη σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας να μεταβιβαστούν σε funds οφειλές 12 δισεκατομμυρίων ευρώ πρός τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Γιάννης Βρούτσης διέψευσε το σχετικό σενάριο μία ημέρα μετά την δημοσίευση αυτών των πληροφοριών από το πρακτορείο Reuters. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται απλά η«κορυφή του παγόβουνου» στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών. Όπως σχολιάζεται, ο Νότης Μηταράκης, απέφυγε να στηρίξει πρωτοβουλίες του Γιάννη Βρούτση για σειρά ζητημάτων, ενώ κράτησε απόσταση από κινήσεις του υπουργού που προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Όπως η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας το καλοκαίρι για την απάλειψη της υποχρέωσης του εργοδότη να γνωστοποιεί τους λόγους της απόλυσης ενός εργαζόμενου.

Για το θέμα αυτό το πάντως Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως «ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης». Ξεκαθαρίζοντας έτσι ποιός πλέον έχει την αρμοδιότητα για την κοινωνική ασφάλιση. Θέμα που αναμένεται σύντομα να απασχολήσει έντονα μια και θα παρουσιαστεί το περίφημο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ουσιώδης πλευρές.