Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η υπόθεση της επιλογής του προσώπου που θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ηταν μία περίπλοκη διαδικασίαστην τρέχουσα συγκυρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να λάβει υπόψιν του αρκετούς, πολιτικούς, κυβερνητικούς, εσωκομματικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών όμως και τον επικοινωνιακό. Έτσι, ανεξάρτητα από το πρόσωπο και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες, της Αικατερίνης Σακελαροπούλου που τελικα προκρίθηκε από τον πρωθυπουργό ώς η υποψήφια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, φαίνεται πως το ζήτημα του φύλου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή που τελικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύτο άλλωστε έγινε σαφές και από την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου όπου τονίστηκε πως «η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας» όπως και οτι «με την απόφασή του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα».

Η συνέντευξη στο BBC

Διαφαίνεται ό ότι στην πρωθυπουργική επιλογή υπάρχει και μία διεθνήςεπικοινωνιακή διάσταση.Όπως σχολιάστηκε από γνώστες των επικοινωνιακών ζητημάτων της Νέας Δημοκρατίας η κίνησηαυτή, εκτός από τις υπόλοιπες παραμέτρους του ζητήματος της προεδρικής εκλογής, αποτελει και «μια απάντηση στο BBC 7 μήνες αργότερα και καθυστερημένη».

Οι ίδιες πηγές θύμιζαν την συνέντευξη που είχε δώσει το καλοκαίρι στο διεθνούς φήμης Βρετανικό Δίκτυο και στην ιδιαίτερα αιχμηρή εκπομπή «HARDtalk» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια εμφάνιση που τον έφερε σε μάλλον δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της δημοσιογράφου Ζείναμπ Μπαντάουι σχετικα με το γιατί υπάρχουν μόνον 5 γυναίκες στην κυβέρνηση του. Αυτής που είχε ορκισθεί μόλις 1 ημέρα νωρίτερα στις 10 Ιουλίου. Μάλιστα η δημοσιογράφος είχε επισημανει πως αν και ο πρωθυπουργός ειναι υποστηρικτής της ισότητας μεταξύ των φύλων, είναι πολύ λίγες οι γυναίκες στην κυβέρνηση.

Η απάντηση του Κ.Μητσοτάκη ήταν πως «δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική. Θέσαμε μια ποσόστωση, 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε γυναίκες στο 40%». Μάλιστα οταν η δημοσιογράφος επέμεινε θυμίζοντας ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν 21 μη – κοινοβουλευτικά πρόσωπα αλλά οχι 21 γυναίκες ο πρωθυπουργός είχε πεί πως «ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές να το κάνουν από τους άνδρες» τονίζοντας ότι «δεν είμαι χαρούμενος από την αναλογία των φύλων στην κυβέρνησή. Το αναγνωρίζω. Έχουμε όμως εξαιρετικά ικανές γυναίκες και πιστεύω ότι θα κάνουν καταπληκτική δουλειά. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν κι άλλες γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, όταν θα έχουμε τον πρώτο ανασχηματισμό».

Οι ενδείξεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή μίας γυναίκας στην θέση του ύπατου πολιτειακού αξιώματος στην Ελλλάδα θα ειναι μια είδηση που θα «ακουστεί» διεθνώς. Επίσης ότι θα έχει θετική απήχηση στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στο διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού. Μάλιστα στην Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως η εικόνα ενός πρωθυπουργού διεθνώς, δεν διέπεται απο τους επικοινωνιακούς κανόνες της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Για τον λόγο αυτό μια πρωτοβουλία τόσο ισχυρού συμβολισμού, όπως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ισχυρές και διαχρονικές εντυπώσεις.