Εκλογικός Νόμος: Αν στα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου ήταν να γίνει προσπάθεια ώστε να αποσπάσει την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, τότε τα πράγματα πήγαν μάλλον ανάποδα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί τελικά στις 24Ιανουαρίου από τούς 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Να σημειωθεί ότι αν και αρχικά ο εκλογικός νόμος επρόκειτο να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε για δύο ημέρες αργότερα η ψήφιση εξαιτίας της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελαροπούλου.

Η παραπάνω εικόνα προέκυψε απο τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στο πλασίο της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου από την Επιτροπη Δημόσιας Διοίκησης του Κοινοβουλίου. Η Ελληνική Λύση αν και αρχικά είχε δηλώσειότι επιφυλάσσεται για την στάση που θα τηρήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, και ο εισηγητής της Αντώνης Μυλωνάκης είχε πεί ότι το καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική, τα πράγματα άλλαξαν. Όταν στην χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε από τα κόμματα να διευκρινίσουν την ψήφο τους, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι τελικά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ευαισθησία

Πάντως στην έναρξη της συνεδρίασης καταγράφθηκε και μία «ευαισθησία» του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που προκάλεσε την προσοχή των παρισταμένων βουλευτών.Όταν ο πρόεδροςτης επιτροπήςΜάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε την έναρξη της συνεδρίασης, ανέφερε ότι σήμερα συζητείται ο εκλογικός νόμος, προσθέτοντας – χιουμοριστικά όπως διευκρίνισε- πως πάντα αυτό το θέμα «ανοιγει μια συζήτηση για το αν θα είναι η όχι εκλογική αυτή η χρονιά». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Τάκη Θεοδωρικάκου. Εκτίμησε ότι έπρεπε να πάρει τον λόγο και να δηλώσει για πολλοστή φορά πως «οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια» και ότι με τον νόμο αυτό «η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει από τώρα το εκλογικό παιχνίδι».

Το στιγμιότυπο σχολίασε η βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη λέγονταςς πως «προκάλεσε έκπληξη πώς ένας τόσο έμπειρος, όπως είναι ο κ. Χαρακόπουλος, έκανε αυτό το χιούμορ για το θέμα της εκλογικής χρονιάς πριν το 2020, για να προβεί σε συγκεκριμένη δήλωση ο κ. Υπουργός. Θεωρώ δηλαδή, ότι προφανώς η Ν.Δ. και η Κυβέρνηση για επικοινωνιακούς και πάλι όρους, θα φέρει στο προσκήνιο μια απάντηση υποτίθεται κατηγορηματική από τον Υπουργό Εσωτερικών, σε σχέση με όλα αυτά τα σενάρια που διακινούνται για τις διπλές εκλογές».

Ο Χρήστος Σπίρτζης

Πάντως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από την αντίθεση στην πρόταση για το κλικακωτό μπόνους που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, ασκήθηκε έντονη κριτική στην λογική με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, στην συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «ο κύριος Θεοδωρικάκος δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αυτό η κοινωνία μπορεί να το εκλάβει μόνο ως απειλή ή πράξη εκδίκησης. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν είναι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις μεθεπόμενες. Επιμένετε στη γραμμή όχι των πολιτικών συγκλίσεων αλλά σε αυτή που θέλει υποβιβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και να πάτε μετά σε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής».

Μάλιστα ο Χρήστος Σπίρτζης άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των πολιτικών συγκλίσεων. Τόνισεότι «δεν αρκούν μόνο οι συγκλίσεις στο κοινοβούλιο χρειάζονται και πολύ μεγάλες κοινωνικές συγκλίσεις. Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση την οποία τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε αυτή τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταποκριθεί. Από την άλλη, όμως, έχουμε παραδοχή ότι δεν γίνεται διαβούλευση γιατί όσος διάλογος και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε σύγκλιση. Όπου θέλει η ΝΔ να τηρήσει μια γραμμή μικροκομματική, ούτε διαβούλευση κάνει, ούτε μεγάλες συγκλίσεις ψάχνει και αυτό αποτυπώνεται στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο που έφερε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις