Προσφυγικό – Κυβέρνηση: Παρά το γεγονός ότι τα πολιτειακά θέματα μονοπωλούν αυτή την περίοδο το προσφυγικό παραμένει το Νο1 πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης «έπιασε δουλειά» μόλις μία ημέρα μετά την ορκομωσία του με βασίκό στόχο να καθησυχάσει τις αντδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης έδωσε μήνυμα αποφασιστικότητας λέγοντας ότι θα υλοποιηθεί το κυβερνητικο σχέδιο. Αυτό που περιλαμβάνει κλειστά παραχωρησιακά σχέδια σε νησιά όπως η Χιος και η Μυτιλήνη καθώςκαι στην ενδοχώρα.

Καρότο και μαστίγιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha πως «οι δομές θα γίνουν και θα γίνουν με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης». Τόνισε όμως καθησυχαστικά, πώς «δεν είναι και τόσες οι δομές, ούτε τα νούμερα (σ.σ των προσφύγων) είναι τόσο μεγάλα». Επισήμανε μάλιστα πως είναι κατανοητό να υπάρχουν επιφυλάξεις στις τοπτικές κοινωνίες προσθέτοντας πως θα υπάρξουν «αντισταθμιστικά ωφελήματα».

Στο πλαίσιο αυτό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων,ο νέος υπουργος Μετανάστευσης Νοτης Μηταράκης συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανακοίνωε το υπουργείο Τουρισμού «θέμα συζήτησης ήταν η τουριστική προβολή των νησιών που έχουν σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, τόσο μέσω του προγράμματος «Αλληλεγγύη» όσο και μέσω του Ε.Ο.Τ» ενώ «οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην άμεση στήριξη της εικόνας των συγκεκριμένων περιοχών και στην ανάγκη χρηματοδότησης της καμπάνιας που ήδη σχεδιάζεται από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη».

Αξιοπρόσεκτο είναι πως στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκη παραδέχθηκε σχετικά με το υπουργείο Μεταναστευτικης Πολιτικής σημειώνοντας πως αν γνώριζε πως έχουν τα πράγματα «δεν θα καταργούσα το υπουργείο, γι αυτό έσπευσα να το επανασυστήσω». Είπε ότι παρατηρήθηκαν «δυσλειτουργίες» ενώ τώρα «υπάρχει ένας άνθρωπος για το εσωτερικό ο κ.Μηταράκης και ένας άνθρωπος για το εξωτερικό ο κ.Κουμουτσάκος» και στόχος είναι «να κάνουμε την ελάχιστη αποσυμφόρηση των νησιών». Επισήμανε πως «όπου εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις θα διορθώνονται» ενώ τόνισε την σημασία που έχει η «αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο που είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία» αφου αυτή «θα οδηγήσει σε επιστροφές». Μάλιστα έδωσε και σχετικόμήνυμα λέγοντας πως όποιος επιθυμεί να εισέλθει παράνομα στην χώρ «να μην μπεί στον κόπο να έρθει γιατί θα γυρίσει πίσω». Πρόσθεσεότι «δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Το συνολικό πρόβλημα του προσφυγικού σε επίπεδο Ε.Ε ανέδειξε ο επίτροπος , αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ενημερώνοντας την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε πως «κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Πετύχαμε την εκταμίευση πολλών κονδυλίων. Διασώσαμε 700 χιλιάδες ζωές στη Μεσόγειο. Δημιουργήσαμε δομές στην Ε.Ε. για όσους μπορούν να πάρουν άσυλο και όσους όχι και υπηρεσία επιτήρησης συνόρων. Σε κάποιους τομείς αποτύχαμε, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αποτελεί αποτυχία η μη αναθεώρηση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο του Δουβλίνο. Είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Η Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλει υπέρμετρες προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κύρους όλης της Ευρώπης».

Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με το ζήτημα της κάλυψης της περίθαλψης των μεταναστών αφού επισήμανε πως«πρέπει να βρεθεί μια λύση που να συνδέεται με το ΑΜΚΑ. Μαθαίνω είναι σε εξέλιξη και το υποστηρίζω ένθερμα. Η ευρωπαϊκή διαχείριση καλύπτει την ισότιμη πρόσβαση προσώπων στις υπηρεσίες που χρειάζονται». Δήλωση που πιθανολογεί ότι είναι πιθανόν να ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την μη χορήγηση αριθμού υγειονομικής ασφάλισης στους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις