Προκόπης ΠαυλόπουλοςΙρλανδία: Έντονη κριτική στον «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» και στην αρνητική του επιρροή στο διεθνές δίκαιο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο κολλέγιο Trintiy του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε «στις επιπτώσεις της Οικονομικής Παγκοσμιοποίησης, υπό την καταλυτική επιρροή ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που, υπερασπιζόμενες, δήθεν, τους κανόνες της ελεύθερης Οικονομίας της Αγοράς αρνούνται κατηγορηματικά κάθε παρέμβαση στο πεδίο αυτό κανόνων δικαίου κρατικής προέλευσης, είτε πρόκειται για κανόνες του Εθνικού Νομοθέτη είτε πρόκειται για κανόνες του Διεθνούς Νομοθέτη, άρα του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην σχολή του Σιγάγο της δεκαετίας του 1950 και ειδικά στον Μίλτον Φρίντμαν σημειώνοντας πως «κατά την αντίληψη αυτή, σε γενικές γραμμές, οι παραδοσιακές αρχές του καπι-ταλισμού, ως προς την προσφορά και την ζήτηση, αρκούν, από μόνες τους, για να επιτύχουν την αναγκαία, κάθε φορά, ισορροπία του όλου οικονομικού συστήματος. Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η ισορροπία αποκαθίσταται αποκλειστικώς δια της εφαρμογής των οικονομικών, αμιγώς, κανόνων της Αγοράς. Η κρατική παρέμβαση, σε εθνικό ή και υπερεθνικό επίπεδο, μόνο «δεινά» μπορεί να προκαλέσει. Άρα, ο κάθε είδους και έκτασης κρατικός παρεμβατισμός, εθνικός και υπερεθνικός, όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα των οικονομικών κρίσεων αλλά, όλως αντιθέτως, τα επιδεινώνει».

Με βάση αυτά υποστήριξε πως «η αντίληψη περί «αυτορρύθμισης» της Αγοράς -και, άρα, του οικονομικού συστήματος- αποκλειστικώς μέσω των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης, προϋποθέτει, την σταδιακή συρρίκνωση του πεδίου δράσης του Κράτους και της θεσμικώς οργανωμένης Διεθνούς Κοινότητας. «Όσο λιγότερο κράτος τόσο το καλλίτερο». Κάπως έτσι το Κράτος -άρα και το Κράτος Δικαίου, υπό την εκδοχή του ιδίως ως Κοινωνικού Κράτους, και με συνταγματικό ή και διεθνές έρεισμα- είτε δρα intra muros ή συνεργαζόμενο με άλλα Κράτη, οφείλει να περιορισθεί, περίπου, στον ρόλο του «νυκτοφύλακος κυνός», κατά την αντίληψη των μέσων του 19ου αιώνα».

Οι απόψεις αυτές του Προκόπη Παυλόπουλου δεν είναι καινοφανείς. Ιδίως την αντίληψη της επικράτησης του «οικονομικούέναντι του πολιτικού» την έχει εκφράσει πολλάκις και στο παρελθόν, ακόμη και ως υπουργος Εσωτερικών, η ώς εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας σε διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Παρόλα αυτά – σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές- αποκτούν νέα πολιτική αξία στην παρούσα περίοδο. Αφενός γιατί είναι χαρακτηριστικές της ιδεολογικής πλατφόρμας που εξέφραζε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά γιατί είναι η πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την απόφαση του πρωθυουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μήν ανανεωθεί η προεδρική του θητεία. Η επιλογή αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου – εκτιμάται – ότι αποτελεί και μήνυμα προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά σε μία χρονική στιγμή που αρκετοί αναρωτιούνται ποιά θα είναι τα επόμενα πολιτικά βηματά του, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις