Ένωση Δικαστών και Εισαγγελεών:Έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει συγκλιθεί για τις 23 Ιανουαρίου μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της , Χριστόφορου Σεβαστίδη. Κίνηση που προφανώς έχει να κάνει με την πρόσφατη καταγγελία του για έμμεσες πιέσεις που ασκηθήκαν σε εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με το ζήτημα της άσκηση ποινικών διώξεως σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος κατά των 20 συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι.

Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει μετα από «ανακοίνωση πέντε μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με την οποία ζητούσαν την σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου». Τα πέντε μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Νίκος Σαλάτας, Ευστάθιος Βεργώνης, Δημήτρης Φούκας και Χρήστος Νάστας ζητούσαν τη σύγκληση του Δ.Σ. μετά τις ατυχείς, όπως τις χαρακτήριζαν, πρωτοβουλίες του προέδρου της Ένωσης Χρ. Σεβαστίδη. Αντικειμένο του Δ.Σ ειναι «να αιτιολογηθεί η στάση των πέντε για διάφορες ενέργειες τους» όπως και το «να εξεταστούν τα όσα επικαλούνται στην αίτησή τους». Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. καλούνται να παραστούν οι πρόεδροι ή οι αναπληρωτές όλων των εφετειακών επιτροπών της χώρας, για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Στην σκιά των δηλώσεων Μητσοτάκη

Το ζήτημα αυτό έχει πλεόν σαφείς πολιτικές διαστάσεις μετά και την συνέντευξητου πρωθυπουργού στον Alpha όπου δήλωσε πως «αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Βλέπουμε διάφορους τύπους με ορμή να πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι των αστυνομικών». Πρόσθεσε μάλσιτα οτι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την κρίση. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης» σημειώνοντας πως«δεν θα προχωρήσω σε άμεση αλλαγή του ποινικού κώδικα. Θα περιμένω να δω πως η Δικαιοσύνη ερμηνεύει αυτόν τον ποινικό κώδικα. Δεν θέλω να πάω στην άλλη άκρη και να κατηγορηθούμε για πράξεις αυταρχικές». Δηλώσεις που εκτιμήθηκαν ώς σαφέστατη πίεση προς τους δικαστικούς λειτουργούς.

Δεν είναι πρώτη φορά

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα παρέμβασης στην λειτουργία της δικαιοσύνης. ¨Ηταν στις 8 Νοεμβρίου όταν καταγγέλθηκε προσπάθεια παρέμβασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μάλιστα ανέφερε πως «καταγγέλθηκε από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσής μας, κ. Χ.Σεβαστίδη, Πρόεδρο του ΣΤ’ τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, χθες και ώρα 10.30’π.μ. με τηλεφωνική παρέμβασή του στο υπηρεσιακό τηλέφωνο κατά την ώρα της διάσκεψης του Τμήματος, ζήτησε από τον συνάδελφο, την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά. Όταν ο Πρόεδρος του Τμήματος τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τότε ο βουλευτής απάντησε σε έντονο ύφος.Όμοια παρέμβαση έγινε από τον βουλευτή και σε Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος του ΣΤ’ τμήματος Βουλευμάτων κοινοποίησε εγγράφως την ίδια ημέρα το συμβάν τόσο στον Πρόεδρο όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Ο Μάριος Σαλμάς είχε αιτιολογήσει το τηλεφώνημα του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ακατανόητη παρεξήγηση».

Επίσης ο Χριστόφορος Σεβαστίδης είχε αντιταχθεί στην επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει στις προαγωγές 86 εφετών στις 16 Δεκεμβρίου με τοποθέτηση του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλης όπου κληθηκε να εκφράσει την θέση της ένωσης. Είχε μιλήσει για « μεγάλη δυσαρέσκεια του Δικαστικού Σώματος από την επιμονή σας να προβείτε σε μια μεγάλη ανακατανομή των θέσεων Προέδρων Εφετών και Εφετών, χωρίς προηγούμενα να ενημερώσετε και να διαβουλευτείτε με τις Ενώσεις». Είχε επισημάνει πως «σπεύσατε να ρυθμίσετε ένα ζήτημα που θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία των Εφετείων, ιδιαίτερα από το επόμενο δικαστικό έτος και θα επηρεάσει αρνητικά την υπηρεσιακή και οικογενειακή ζωή εκατοντάδων δικαστών». Για την ρύθμιση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε κατηγορηθεί απο την αντιπολίτευση ότις στοχεύει στην ανάδειξη προσώπων με πολιτικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις