Οικονομία: «Ένα μεγάλο καλό νέο» για την οικονομία κυνηγάει η κυβέρνηση, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται στην εξωτερική πολιτική. Δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει σχετική προ-συμφωνία, πριν το καλοκαίρι.

Δηλαδή να υλοποιηθεί ο στόχος που είχε τεθεί προεκλογικά από την Νέα Δημοκρατία για σχετικές ανακοινώσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στην Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι μια τέτοια «είδηση» θα αντισταθμίσει τις εντυπώσεις από την «ακύρωση» του στόχου για την ανάπτυξη που με παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού θα βρεθεί κάτω από τα επίπεδα που είχε ελπίσει προεκλογικά. Επίσης θα δώσει τεράστια ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει για την χώρα. Επίσης θα αποδεσμεύσει σημαντικότατους πόρους για την οικονομία που θα διοχετευθούν άμεσα στην αγορά.

Το ζήτημα έχει «πάρει πάνω του» προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέτει άλλωστε το ζήτημα σε κάθε διεθνή συνάντηση είτε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είτε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίν Γκεοργκίεβα. Έως στιγμής δεν υπάρχουν πάντως απτά αποτελέσματα. Όμως στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως οι συνθήκες σταδιακά ωριμάζουν καθώς η ελληνική κυβέρνηση πείθει για την προσήλωσή της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Νταβός όπου θα παραβρεθεί στις 23 Ιανουαρίου. Στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει το θέμα σε όλους τους ομολόγους τους.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Το αισιόδοξο στοιχείο – σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες – είναι πως η συζήτηση για τα πλεονάσματα δεν θα είναι αμιγώς οικονομική. Αν και η ελληνική πλευρά θα διατυμπανίσει το επόμενο διάστημα με διάφορους τρόπους και από διεθνή μέσα την προσήλωσή της στους δημοσιονομικούς στόχους. Η διαπραγμάτευση επισημαίνεται θα είναι και πολιτική. Κυρίως θα βασιστεί στην δημιουργία προϋποθέσεων επενδυτικής έκρηξης στην χώρα με τρόπους που θα οδηγήσουν σε «πολυσυλλεκτική» προσέγγιση επενδύσεων. Άλλωστε με νόημα θυμίζουν την συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Β.Ντομπρόβσκις είχε επισημάνει πως «γνωρίζω ότι η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει ζήτημα ενδεχόμενης μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχής γενομένης από το 2021. Ωστόσο, αυτό είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν οι πιστωτές. Δεδομένου του υψηλού χρέους που έχει η Ελλάδα, μπορώ να πω ότι πρόκειται για λεπτή άσκηση η επαναξιολόγηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς να τεθεί θέμα βιωσιμότητας του χρέους»