Προανακριτική – ΣΥΡΙΖΑ:Σοβαρούς προβληματισμούς φαίνεται να προκαλείστην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η πρακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Συγκεκριμένα για την αναφορά που υπήρξε στο πρόσωπο του Γιάννη Ραγκούση, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής. Με αφορμή μια συνωνυμία που υπηρξε με γιατρό που φέρεται να περιέχονταν στις λίστες που κατευθύνθηκαν χρήματα της φαρμακευτικής πολυεθνικής. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η προσπάθεια αυτή έγινε με την συμμετοχή τόσο της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράϊκου όσο και του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με με πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 και στις 16 Ιανουαρίου έγιναν συγκεκριμένοι διάλογοι στην Προανακριτική Επιτροπή ενώ εξετάζονταν η Ελένη Ράϊκου. Αφορούσαν την λίστα της Alpha Bank για τα 118 εκατομμύρια ευρώ από εμβάσματατης Novartis. Στην λίστα αυτή – πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- υπάρχει το όνομα «Ραγκούσης» που αφορά γιατρό καρδιολόγο απο την Παροικιά Πάρου. Ε εν λόγω γιατρόςδεν έχει ουδεμία σχέση με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση. Ούτε καν συγγενική. Αυτό πιστοποίησε άλλωστε εκείνες τις ημέρες ξεκάθαρα ο Γιάννης Ραγκούσης με δηλώσεις του.

Οι διάλογοι

Ο πρώτος διάλογος που φέρεται να έγινε στην επιτροπή, είχε ώς εξής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το πάγωμα της έρευνας των 118 εκατομμυρίων αφορά στην ουσία μη πολιτικά πρόσωπα ή όχι τα γνωστά δέκα πολιτικά πρόσωπα με σιγουριά. Με σιγουριά δεν αφορά τα δέκα.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ: Αυτό σας είπα από τα 28 και μετά δεν ξέρω. Μέχρι τα 28 μπορώ να σας πω. Στα 28 υπήρχε όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου, αλλά εγώ αυτό το είδα Πέμπτη απόγευμα, ούτε το διερεύνησα ούτε και ασχολήθηκα. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο πρόσωπο, αν είναι άλλο πρόσωπο, δεν ξέρω τίποτα.

Σε μεταγενέστερο χρόνο της μαρτυρίας της Ελένης Ράϊκου φαίνεται να γίνεται νέος διάλογος για το ζήτημα αυτο:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι συνωνυμία ή οτιδήποτε.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ: Αν είναι συνωνυμία. Δεν το ξέρω αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Επομένως, είναι παραπάνω από αναγκαίο να έρθει η λίστα εδώ.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ: Δεν το ερεύνησα. Το είδα Πέμπτη απόγευμα. Είδα ένα όνομα που παραπέμπει σε γνωστό πολιτικό πρόσωπο. Και ο τόπος κατοικίας του. Δεν ερεύνησα τίποτα άλλο και το άφησα εκεί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το οποίο δεν είναι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ: Όχι. Να το πω; Αν θέλετε να το πω, να το πω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (σ.σ Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν δεν είναι στα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει νόημα. Θα το έβρισκαν και θα το έστελναν στη Βουλή.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Δεν το ερεύνησα, κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Οι επόμενοι από εσάς το διερεύνησαν;

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ: Πού να ξέρω; Δεν νομίζω ότι ερεύνησαν τις λίστες.

Αξιοπερίεργα…

Από αυτό τον δεύτερο διάλογο προκύπτει το εξής αξιοπρόσεκτο στοιχείο: Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπουγάς, που να σημειωθεί προέρχεται από την πλειοψηφία της επιτροπής δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι δεν ειναι δυνατόν το πρόσωπο που αναφέρεται στην λίστα να είναι πολιτικος και μάλισα ο 11ος που έχει αναφερθεί για την υπόθεση Novartis μετά από τα γνωστά 10 πρόσωπα που ερευνήθηκαν. Αυτό γιατί – όπως γνωρίζει κάθε εισαγγελεάς ή βουλευτής – εφόσον πολιτικό πρόσωπο εντοπιστεί σε δικογραφία η ερευνητικό εισαγγελικό υλικό, η υπόθεσηστέλνεται, χωρις να εξεταστεί η ουσία της, στην Βουλή με την σαφή επισήμανση μάλιστα, για ποιό πρόσωπο προκειται.

Πάντως μετά από αυτές τις τοποθετήσεις η μετέχοντες στην προανακριτικη επιτροπή από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να βλέπουν την σαφέστατη προθεση να υπάρξει με όποιο κόστος δημιουργία εντυπώσεων. Κάτι που – όπως εκτιμούν- προφανώς δεν ταιριάζει είτε με τον ρόλο των βουλευτών πολύ δε περισσότερο με τον ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών. Μάλιστα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελένη Ράϊκου» της οποίας η κατάθεση θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη αμέσως μετά την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις