Θεοδωρος Λιβάνιος για Οικονομική κρίση: Την πεποίθηση ότι για την κρίση που ξέσπασε το 2009 -2010 δεν έφταιγαν μόνον τα κόμματα που κυβέρνησαν αλλά και αυτά που …δεν κυβέρνησαν εξέφρασε στην Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ζητούσαν τον ουρανό με τα άστρα

Στο κλείσιμο της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο Θόδωρος Λιβάνιος, σχολίασε τιςαναφορές της αντιπολίτευσης στις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.Δηλαδή των κομμάτων που κυβέρνησαν με εκλογικούς νόμους ενισχυμένης αναλογικήςτην χώρα από έως το 2010 που «ξέσπασε» η οικονομική κρίση. Ο υφυπουργός Εσωτερικώνσημείωσε χαρακτηριστικά: «Βασική ευθύνη για την κρίση έχει το πολιτικό σύστημα. Δεν φταίει, κατά τη γνώμη μου, το εκλογικό σύστημα, φταίει το πολιτικό σύστημα. Φταίει και αυτό για την κρίση και είναι διαχρονικό. Και αν θέλετε, η ευθύνη ανήκει και σε κόμματα που άσκησαν εξουσία αλλά και σε κόμματα που δεν άσκησαν εξουσία. Αν διαβάσουμε, ανακοινώσεις, ας πούμε του 2007 ή του 2006, την περίοδο αν θέλετε, της ευμάρειας, θα δείτε ότι ζητάγαμε τον ουρανό με τα άστρα, σε σχέση με αυτό που ακολούθησε πέντε χρόνια μετά».

Για τον εκλογικό νόμο

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος πάντως αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη σημειώνοντας πως «κρατά υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και τι λέει; Λέει κάτι πολύ απλό. Ότι αν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 30% ή 40%, θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση». Μάλιστα αναφέρθηκε και στις επιλογές που είχε η κυβέρνηση τονίζοντας πως «αντί να φέρει επαναφορά, για παράδειγμα, του εκλογικού νόμου του Παυλόπουλου, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλέγει να φέρει ένα πιο αναλογικό σύστημα. Γιατί; Γιατί θεωρεί ότι είναι δικαιότερο ένα κόμμα που παίρνει 24% να μην παίρνει κανένα μπόνους και ένα κόμμα που παίρνει 30% να παίρνει 30 έδρες μπόνους και όχι 50 έδρες μπόνους. Θα μπορούσε να επανέφερνε τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου».

Επίσης αναφορικά με το που βρίσκεται ο πήχης της αυτοδυναμίας στις εκλογές που θα γίνουν με το νέο σύστημα, δηλαδή της μεθεπόμενες, ο υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Να σας πω ότι βάλαμε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 40%. Είπαμε ότι όταν είναι 40% παίρνεις 50 έδρες μπόνους. Το ότι η Ν.Δ. πήρε 40%, αφού με 36% δεν βγαίνει αυτοδυναμία είναι στο 38%, θα πρέπει να μιλάμε για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και αναμένει ένα 20% εκτός Βουλής το οποίο, δεν έχει συμβεί πλην του Μαΐου του 2012. Είναι εντελώς απίθανο».

Παράλληλα ο Θεόδωρος Λιβάνιος, άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για την πρόταση που κατέθεσε για τον εκλογικό νόμο. Όπως είπε ο Θεόδωρος Λιβάνιος «36,5% αυτοδυναμία με το νόμο που προτείνετε σε φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχει. Οι δυο εκλογικοί νόμοι και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ και η πρόταση που φέρνει η Κυβέρνηση, μας αρέσει δεν μας αρέσει έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Εσείς λέτε μία έδρα για κάθε μία μονάδα, εμείς λέμε μία έδρα για κάθε μισό τοις εκατό αυτό, αν θέλετε, δημιουργεί και τη διαφορά των 35 εδρών μπόνους στην μεν πρόταση, των 50 εδρών μπόνους στην άλλη πρόταση». Να σημειωθεί πάντως ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα λάβει – με βάση τις θέσεις των κομμάτων – τις 200 ψήφους που απαιτουνται από την συνταγματική διάταξη ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Θα υπερψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις