Βουλή συμφωνία για αμερικανικές βάσεις: Αν και κανένα κόμμα – πλήν του ΚΚΕ – δεν καταψήφισε την σύμφωνία επικαιροποίηση της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, στην επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας στην Βουλή η κυβέρνηση – εκπροσωπούμενη απο τον Νίκο Δένδια – έγινε αποδέκτης προειδοποιήσεων και επισημάνσεων για την συμφωνία. Αυτή που σύντομα θα φέρει για ψήφιση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Μάλιστα οι επισημάνσεις δεν έγιναν μόνον απο την αντιπολιτευση αλλά και από την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει την ψήφιση της συμφωνίας έως οτου οι ΗΠΑ λάβουν σαφείς θέσεις συμβατές με τα ελληνικά συμφέροντα την τρέχουσα περίοδο. «Το ξέρουμε όλοι, όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα – επί του προκειμένου μάλιστα και σε μια ισχυρή χώρα – αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτυπώνει ούτε κατ' υπόνοια κάποιο ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή σχέσης ανισοτιμίας.Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι κάποιο αφηρημένο ζήτημα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Δρίτσας. Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλης, Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αμοιβαιότητας σημειώνοντας οτι πρέπει «να είναι αμοιβαίες διευκολύνσεις αμυντικού χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη χώρα» ζητώντας «ρητές εγγυήσεις και τις έμπρακτες αποδείξεις μιας πολιτικής που θα καθιστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη πιο ισχυρά στην προφύλαξή τους, στην υπεράσπισή τους στην περιοχή». Επισης συμπλήρωσε « και τη θέση της χώρας για να μην βρίσκεται σε μια επικινδυνότητα. Είδαμε πως ευτυχώς περάσαμε αρκετά χρόνια που γινόταν και τρομοκρατικές ενέργειες στην υπόλοιπη Ευρώπη, που στη χώρα μας, ακριβώς επειδή σε τελευταία ανάλυση παρότι υπήρξαν στοιχεία μερικής εμπλοκής, δεν υπήρχε ευθεία εμπλοκή της χώρας μας σε όλους τους πολέμους που έγιναν στην περιοχή μας».

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Στο οικονομικό μέρος της συμφωνίας στάθηκε το Κίνημα Αλλαγής παρότι υπερψήφισε και στο πλαίσιο της επιτροπής την συφωνία με τον εισηγητή του Γιώργο Φραγκίδη να επισημαίνει πως «δεν θα ακολουθήσουμε τις λογικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί το πάγωμα ης Συμφωνίας μέχρι νεωτέρας». Ο Γιώργος Φραγκίδης όμως επισήμανε πως «το πρωτόκολλο τροποποίησης συμφωνίας είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά συμφέροντά τους και όχι πρωτευόντως στη χώρα μας, όπως θα επέβαλλε το εθνικό συμφέρον». Σύμφωνα με όσα εξήγησε η συμφωνία «δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε στον οικονομικό τομέα, ούτε στην παροχή κάποιων εγγυήσεων ως προς την τουρκική προκλητικότητα, ούτε έστω στην προμήθεια κάποιου απαραίτητου εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις με οικονομικές διευκολύνσεις».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Ενδιαφέρον είχε όμως και η παρέμβαση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη. Επισήμανε πως «αυτές οι αμερικανικές βάσεις, που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα – είτε στην Κρήτη που όπως αντιλαμβάνεστε έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά είτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα – τροφοδοτούνται αυτή τη στιγμή μόνο από την κεντρική βάση της Ιταλίας. Δηλαδή, είτε ο ανεφοδιασμός των πλοίων είτε η τροφοδοσία των Αμερικανών που βρίσκονται στη χώρα μας γίνεται από την Ιταλία. Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο να έχουμε, εμείς στην Κρήτη, εισαγόμενο λάδι από την Ιταλία για να φάνε οι Αμερικανοί ή εισαγόμενα πορτοκάλια από την Ιταλία». Ζήτησε «να ξαναενεργοποιηθεί μια συμφωνία την οποία είχαμε κάνει παλαιότερα όπου υπήρξε αμερικανική και ελληνική συνεργασία μέσω των Επιμελητηρίων έτσι ώστε η τροφοδοσία των αμερικανικών βάσεων να γίνεται με ελληνικά προϊόντα».

Το ΚΚΕ

Την πάγια θέση του για απόσυρση της συμφωνίας εξέφρασε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Θανάση Παφίλη να σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι αποτελούν κίνδυνο αφού «υπάρχουν δηλώσεις και από το Ιράν, που μας φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη με τους πυραύλους και από τη Ρωσία, ότι οι αμερικανονατοϊκές και στρατιωτικές βάσεις θα αποτελέσουν στόχο.