ΒουλήΕκλογικός νόμος: Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στην Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την αντικατάσταση του ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να αποδώσει στο πρώτο κόμμα έως και 50 κοινοβουλευτικές έδρες.

Ποιοι ψηφίζουν, ποιοι καταψηφίζουν

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις θέσεις που έλαβαν τα κόμματα κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή του κοινοβουλίου θα ψηφιστεί από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που τάσσεται υπέρ του νομοθετήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο προκρίνοντας την απλή αναλογική, για την οποία άλλωστε έχει ζητήσει και την συνταγματική κατοχύρωσή της ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Από θέση αρχής κατά του νομοσχεδίου θα ταχθεί το ΚΚΕ που είναι υπέρ της απλής αναλογικής και μάλιστα χωρίς πλαφόν εισόδου στην Βουλή όπως και το Μέρα25. Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοθέτημα έχοντας καταθέσει την δική του πρόταση που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους όπως και το κυβερνητικό νομοσχέδιο, δίχως όμως οι έδρες που «παίρνει» το πρώτο κόμμα να μπορούν να ξεπεράσουν τις 35. Περίορίζονται έτσι οι δυνατότητες αυτοδυναμίες στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν ξεπεράσει σημαντικά το 40%.

Η κυβέρνηση

Όπως έχει δηλώσει σχετικά με το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος «είναι μια εξέλιξη, των νόμων που είχε διαμορφώσει ο κ. Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Δύο νόμων, δηλαδή ενισχυμένης αναλογικής που προέβλεπαν ο έναςbonus40 και ο άλλοςbonus50 εδρών για το πρώτο κόμμα» Επίσης έχει διευκρινίσει πως «προβλέπεται bonus καισε συνασπισμό κομμάτων, αρκεί ο μέσος όρος που λαμβάνει ο συνασπισμός των κομμάτων στις εκλογές να είναι μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του δευτέρου κόμματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Όπως έχει επισημάνει με το νομοσχέδιο «ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, σε 3,5 χρόνια, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, καθαρίζουν το πολιτικό τοπίο και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού από την σημερινή κυβέρνηση».

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης έχει επισημάνει ότι «η δική σας πολιτική καταργεί την απλή αναλογική και φέρνει τη θεσμοθέτηση ενός εκλογικού νόμου που αλλοιώνει τη βούληση του ελληνικού λαού, μετατρέπει την κοινωνική πλειοψηφία σε κοινοβουλευτική μειοψηφία και συνήθως οδηγεί σε μονοκομματικές κυβερνήσεις». Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αλλάζει την απλή αναλογική που αντικειμενικά οδηγεί σε συγκλίσεις πολιτικών δυνάμεων ενώ από την άλλη μιλά για την ανάγκη συναινέσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις