Αυτοί ειναι οι 3 λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» πρόωρες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής

Η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα εξαντλήσει την τετραετία φαίνεται να επικρατεί στην Κουμουνδούρου

Πρόωρες εκλογές- ΣΥΡΙΖΑ:  «Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση». Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο ήταν σαφέστατη. Η κυβέρνηση έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φαίνεται να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για τον χρόνο που αυτές θα γίνουν.

Πάντως η βασική εκτίμηση της Κουμουνδούρου δεν αφορά εκλογές  το αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρεί όμως εξαιρετικά πιθανό  πως η κυβέρνηση με το σκεπτικό του «να κάψει» την απλή αναλογική, να προσανατολιστεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα μέσα της θητείας της ή «γιατί όχι» και λίγο πιο πρίν.

Απογοήτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την θέση του στο επιχείρημα οτι τμήματα που αποτέλεσαν βασικό εκλογικό τροφοδότη της Νέας Δημοκρατίας όπως η λεγόμενη «μεσαία τάξη», αλλά και όσοι ευελπιστούσαν σε διαφορετική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος απογοητεύονται. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε όσα γίνονται στα νησιά του Αιγαίου αλλα και  το σχόλιο του για την Ν.Δ: «Κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά. Όχι δεν είστε απόλυτα αφελείς.Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν επίσης ότι η επικοινωνιακή διαχείριση των αδιεξόδων της κυβέρνησης μέσω της επικοινωνίας δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην Βουλή πως «είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ». Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως οι πραγματικοί ρυθμοι οικονομικής ανάπτυξης  είναι εντελώς διαφορετικοί από τις κυβερνητικές προβλέψεις. Έτσι σύντομα θα έχουν επιπτώσεις σημαντικές στα οικογενειακά βαλάντια. Τέτοιες που δεν θα μπορούν να καλυφθούν από επικοινωνιακές στρατηγικές. Επίσης θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην λήψη επαχθέστερων οικονομικών μέτρων.

Παράδοση

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «ποντάρει» την πρόβλεψή του στην οικογενειακή παράδοση . Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που είχε γίνει επι κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και οδήγησε στην βαριά ήττα του από τον Ανδρέα Παπανδρέου μετά απο 3 χρόνια διακυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος».

Θυμίζουμε ότι την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  ψηφίστηκε ο νόμος 1907 γνωστος και ως «νόμος Κούβελα». Έδινε την δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να έχει μπόνους εδρών ακόμη και αν προηγούνταν με 1 μονάδα. Η Ν.Δ όμως ηττήθηκε στις εκλογές που έγιναν με αυτό το νόμο και μάλιστα με 7.5 μονάδες διαφορά.