Χρήστος Σταϊκούρας: Να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έλθει για ψήφιση στην Βουλή θέλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Διαψεύδοντας μάλιστα και δημοσιεύματα περίδιαφωνιών με τον αρμόδιο για το ασφαλιστικό, υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

‘Οπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας είναι στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε συμφωνήσει απολύτως ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Οικονομικών και ως υπουργείο Εργασίας. Εναρμονιζόμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφορά το θέμα των εισφορών και το θέμα της ανταποδοτικότητας. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Βασικός στόχος η μείωση πλεονασμάτων

Παρόλα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η χώρα αυτή την περίοδο πρέπει να βρίσκεται σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να τεθεί το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε ότι «το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα πλεονάμστα γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πράκτικές όπως οι μειώσεις των φόρων». Για να γίνει αυτό σημειώνει πως πρέπει «να πειστούν οι εταίροι μας από τώρα ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από τον προβλεπόμενο το 2020 ώστε να δεχθούν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ συνεχίζοντας να μειώνει και τους φόρους».

Χωρίς νέα κονδύλια

Ακριβως αυτή η πεποίθηση περί μείωσης των φόρων που δεν επιτρέπει καμμία περεταίρω δαπάνη φημολογήθηκε ότι αποτέλεσμα το πρόβλημα ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν γίνεται καμμία αύξηση των κρατικών κονδυλίων ούτε αλλαγές στην χρηματοδότηση πέραν της άυξησης των εισφορών για ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένω. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει γι αυτό ότι καλύπτονται απο τις φορολογικές μειώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για όλους τους φορολογούμενους. Ουσιαστικά το νέο ασφαλιστικο νομοσχέδιο συνιστά μια αλλαγή μείγματος και αναδιανομή των υφιστάμενων πόρων στην κατεύθυνση μάλιστα της ενίσχυσης των των ελεύθερων επαγγελματιών που τους δίνεται η δυνατότητα να ασφαλίζονται με μικρότερες εισφορές