Νέα Δημοκρατία: Οι δύο τάσεις για το προσφυγικό

Τον δρόμο της συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες διαλέγει ο Νότης Μηταράκης
Τον δρόμο της συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες διαλέγει ο Νότης Μηταράκης

Η τακτική της αποφασιστικότητας με την τακτική της συναίνεσης συγκρούονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι γνώμες που φτάνουν στον πρωθυπουργό

Νέα Δημοκρατία - Προσφυγικό: Δύο «τάσεις» φαίνονται να έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος του προσφυγικού. Δηλαδή του θέματος που δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί ότι αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος με την βάση των ψηφοφόρων του.

Το σόκ

Η πρώτη τάση προκρίνει την τακτική του «σοκ». Δηλαδή την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την εγκατάσταση των προσφυγικών δομών στην ενδοχώρα με ταχύτατους ρυθμούς και αποφασιστικότητα. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι αν δεν γίνουν γρήγορα βήματα για την αντιμετώπιση του θέματος και υπάρξει αναβλητικότητα λόγω των τοπικών αντιδράσεων τότε το πρόβλημα τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσει και θα είναι πολύ πιο δύσκολη η διαχείρισή του. Επίσης οι θιασώτες αυτής της αντίληψης υποστηρίζουν ότι  η παράταση των διαβουλεύσεων με τοπικούς (αυτό-διοικητικούς και κομματικούς) φορείς θα ενισχύσει τις αντιδράσεις. Θα δώσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει σχεδιασμό αν πιεστεί επαρκώς. Παράλληλα επιτείνει τον «εσωτερικό» ανταγωνισμό. Φορείς αυτής της αντίληψης φαίνεται να είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που όμως γίνονται δέκτες κριτικής για αντιλήψεις που δεν λαμβάνουν υπόψιν το πολιτικό κόστος και δεν διαθέτουν σχέσεις με την βάση και τις οργανώσεις της Ν.Δ.

Η συναίνεση

Η δεύτερη τάση αντιθέτως προκρίνει χρονολογημένα μεν αλλά συναινετικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος και μεγαλύτερη «παραμετροποίηση» του προκειμένου να ταιριάξει με τις τοπικές ανάγκες. Παράλληλα την ύπαρξη ενός γενναίου προγράμματος αντισταθμιστικών οφειλών με κριτήρια που θα καθορίζονται κατά περίπτωση. Έτσι σημειώνεται η μετάβαση στην νέα κατάσταση θα είναι πιο ομαλή και με σαφώς μικρότερη πολιτική φθορά. Στην δεύτερη αυτή τάση φέρεται να κινείται άλλωστε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλες τις δηλώσεις του επισημαίνει την κατανόηση της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις των κατοίκων παρότι έχει γίνει ο ίδιος στόχος των διαμαρτυριών. Επίσης σε ανακοίνωση του έδωσε ένα έμπρακτο παράδειγμα της τακτικής των ωφελημάτων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νότη Μηταράκη στην Λέρο «έγινε αποδέκτης του αιτήματος τους για αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της καλοκαιρινής περιόδου, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης του νησιού. Μετά από σχετική επικοινωνία που πραγματοποίησε με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα προστεθεί ένα ακόμη ακτοπλοϊκό δρομολόγιο στη Λέρο εν όψει της θερινής περιόδου». Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει «επιστρατευθεί» και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που θεωρείται ιδιαίτερα ικανός στην αναζήτηση συναινέσεων.

Δυσαρέσκεια

Επίσης έχει καταστεί σαφές ότι μια σειρά στελεχών προσκείμενων στον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα με την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα του προσφυγικού. Μάλιστα ασκούν κριτική για «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η κυβέρνηση μετά από παρεμβάσεις του ευρωπαίου επίτροπου Μαργαρίτη Σχοινά. Μάλιστα υποχωρήσεις τέτοιας που υπονομεύουν έναν βασικό στόχο που θα έπρεπε να υπάρχει: Να σταματήσει η χώρα να είναι πόλος έλξης για τις προσφυγικές ροές.

Πάντως κοινός τόπος όλων των τάσεων είναι η αντίληψη για ανάδειξη των προβλημάτων που δημιούργησε η διαχείριση του προσφυγικού από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ακούγεται ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης.