ΝόμοσχέδιοΒάσεις ΗΠΑ: Την ερχόμενη Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή η συμφωνία για την ανανέωση του πλαισίου λειτουργίας των βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που κατατέθηκε στην Βουλή παραμονή Χριστουγέννων και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και την συνάντησης με τον Ντόναλντ Τράμπ. Η σύμβαση συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις 5 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.Η νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνεται πατά τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του αιτήματος του για καθυστέρηση της ψήφισης της συμφωνίας έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης αλλά και την υπόθεση του αγωγού East Med.

Το νομοσχέδιο

To νομοθέτημα έχει ήδη «περάσει» από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την κυβερνητική πλειοψηφία να το υπερψηφίζει και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιφυλάσσεται για την στάση της στην ολομέλεια της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η ψήφιση της συμφωνίας προωθείται παρά το γεγονός ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διατήρησή της «στον πάγο» με την χρονική διεύρυνση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Τακτική που θα περιλάμβανε αντικειμενικά και την ψήφιση στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής ώστε να μην υφίσταται ζήτημα για τις κυβερνητικές προθέσεις. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια δεν έχει ακόμη καθορισθεί, είναι όμως πιθανόν να ψηφίσει «παρών». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει επιμεληθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συμφωνίας και αναμένεται να δεχθεί κριτική από την κυβέρνηση για διγλωσσία.

Αισιοδοξία

Η προώθηση του νομοθετήματος με κανονικούς κοινοβουλευτικούς ρυθμούς προδίδει μια αισιοδοξία της κυβέρνησης περί στήριξης των ελληνικών θέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Η έστω την πεποίθηση ότι έχουν στραφεί όσο αυτό είναι δυνατόν υπέρ της Ελλάδας. Αυτό άλλωστε φαίνεται να επισημαίνει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο. Έκανε λόγο για «ευρεία υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ευθέως και δημοσίως στηρίξει τις ελληνικές θέσεις».

Επιφυλάξεις

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερίδα του τύπου που θεωρείται φιλοκυβερνητική, έχουν μνημονευθεί οι δηλώσεις συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα πλήξει το ΝΑΤΟ, διότι Αθήνα και Ουάσιγκτον μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με τη Τουρκία». Δήλωση που προϊδεάζει είτε για την διατήρηση της γνωστής λογικής των ίσων αποστάσεων είτε για την ύπαρξη περισσότερων από μίας προσεγγίσεων στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για την διατήρηση της λογικής του «προβλέψιμου» και «πρόθυμου συμμάχου» πού όπως εκτιμάτια δεν έχει αποδώσει. Μάλιστα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε δική του συνέντευξη πως τέτοιες τακτικές υιοθετούνται «εξαιτίας της λογικής μια αταβιστικής προσήλωσης της Δεξιάς σε ένα παρωχημένο Ατλαντισμό»