Μείωση Πρωτογενών Πλεονασμάτων:Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή το βράδυ έτυχε ένθερμης υποδοχής τόσο από οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως ο στόχος που στην κυβέρνηση θεωρούν «μεγάλο» είναι αυτός της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκεί δηλαδή που έχει εστιάσει το υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο Χρήστος Σταϊκούρας με ορίζοντα τον ερχόμενο Μάϊο.

Πηγές που γνωρίζουν τα του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την φύση της διαπραγμάτευσης αυτής οικονομικής μόνον κατά το ένα σκέλος. Συνολικά η συζήτηση αυτή θεωρείται ότι έχει ευρύτερο πολιτικό χαρακτήρα και μία τέτοια εξέλιξη όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορεί παρά να προέλθει από επαφές στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Δηλαδή από μία συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Άγκελα Μέρκελ.

Η αναφορά στην Καγκελάριο της Γερμανίας δεν είναι τυχαία. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που φέρεται να εισέπραξε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου για το ζήτημα αυτό άπαντες γνωρίζουν ότι τον τελευταίο λόγο έχει η Γερμανία. Αυτό γιατί δίνει τον τόνο στις απόψεις των χωρών που διαθέτουν τα περίφημα «τρία Α» στην αξιολόγηση του δείκτη της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Το θετικό πάντως που φέρεται να προκύπτει από πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι πως δύο από αυτές τις χώρες, συγκεκριμένα η Αυστρία και η Ολλανδία δείχνουν να έχουν αλλάξει στάση σε σχέση με το παρελθόν. Δηλαδή αντί να αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν προσαρμογές στα έως στιγμής συμφωνηθέντα δείχνουν διατεθειμένες να εξετάσουν την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επίσης να μοιραστούν τις εκτιμήσεις τους με την γερμανική πλευρά.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η εικόνα της χώρας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων θα είναι ακόμη καλύτερη μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Εκεί δηλαδή που θα διεξαχθεί η 5η αξιολόγηση της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε και έληξε το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πως έως τότε θα έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα στα μέτωπα που αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το ασφαλιστικό σύστημα, την αξιολόγηση στον τομέα της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και φυσικά τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια. Για τα ζητήματα του ιδιωτικού χρέους οι δανειστές δεν φέρονται να ζητούν νέα νομοθέτηση αλλά εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και σαφείς κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες ώστε να διεκπεραιώνονται ζητήματα που αφορούν αυτό που στο υπουργείο Οικονομικών ονομάζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις